Brak i odnosi

RAZGOVORI

Važna informacija za sve muževe Znam da Sarah ne pokušava upravljati mnome. Njezine su namjere dobre. Znam da se samo želi povezati sa mnom, osjetiti otvorenost i bliskost između nas

Važna informacija za sve muževe

Foto: Pixabay

 

Ženama su muževi poput tajanstvenih otoka

Ovo o čemu govorim važna je informacija za sve muževe. Važno je da muškarci shvate kako je kod nje sve povezano. To valja imati na umu kada vam ona priđe pokušavajući vas potaknuti da joj se otvorite. Kada par sjedne u moj ured, žena promatra svoga muža kako bi dokučila što se s njime događa. Ona ne može shvatiti zašto se on više ne izražava na način kako je to činio na početku njihove veze.
Tijekom prvih mjeseci njihove zaljubljenosti svoje su snove i čežnje, strahove i neuspjehe dijelili jedno s drugim.

(…)

Tijekom udvaranja muškarac je tražio ženu svojih snova. Bila je to uzbudljiva pustolovina. Jednom kada je shvatio da ju je pronašao, on se smirio. On više nije osjećao potrebu da s njome dijeli svoje osjećaje i da bude otvoren

Međutim, što se događa s muškom „otvorenošću“ nakon što njih dvoje stupe u brak? Tijekom udvaranja muškarac je tražio ženu svojih snova. Bila je to uzbudljiva pustolovina. Jednom kada je shvatio da ju je pronašao, on se smirio. On više nije osjećao potrebu da s njome dijeli svoje osjećaje i da bude otvoren. Upravo suprotno, on bi najviše volio da budu zajedno, rame uz rame, bez mnogo riječi (više o tome u Poglavlju 20). On ne shvaća da je svojom otvorenošću tijekom udvaranja njoj glasno i jasno poručivao da je voli, a nju je to ispunjavalo snagom. Sada kada je oženjen, on ne razumije njezinu potrebu da njih dvoje razgovaraju, između ostalog, i o tome kako se osjećaju.

Ženama se njihovi muževi često čine poput tajanstvenih otoka. Žene nastavljaju veslati oko svojih muževa tražeći mjesto gdje će se usidriti, ali ih magla u tome sprečava. Ne pronalaze mjesto gdje bi mogle prići obali. Čini se da im muževi onemogućuju pristup. Jedna žena napisala mi je ovako:

On je potpuno odsutan. Jako je teško biti u njegovoj blizini. On NIKADA ne priča. Više uopće ne znam što bi moglo dotaknuti njegovo srce, a stvarno bih voljela znati. Osjećam se kao da teturam po mračnoj sobi, a prekidač za svjetlo nije ondje gdje bi trebao biti.

(…)

Sarah voli odmah rješavati stvari

Mnoge žene, poput moje Sarah, vole svakodnevno razgovarati s mužem o njihovu međusobnom odnosu. Ona na taj način želi spriječiti da mali bračni problem preraste u veliki. Prvih godina našega braka ja zaista nisam shvaćao zašto ona mora odmah rješavati svaki problem. Zapravo sam smatrao da razgovaranje o potencijalnim problemima na dnevnoj bazi znači da zaista i imamo neki veći bračni problem!

Dugi niz godina nisam shvaćao njezinu namjeru koja se krila iza tih razgovora. Često sam mislio da mi time želi predbaciti što joj nisam pružio dovoljno ljubavi pa sam takve razgovore nastojao izbjeći kako bih spriječio da se osjećam nedovoljno poštovan. Kada bih šutio nakon što mi je postavila pitanje, ona mi se još više primicala pokušavajući otkriti u čemu je problem. Naravno, ja sam se zbog toga još više povlačio u sebe. Tek sam kasnije shvatio što se u našem braku zapravo događa te kako sam mogao izbjeći svu tu vrtnju ludim krugom.
Danas se predano trudim dešifrirati poruke svoje žene čim počne ispitivati ili od mene tražiti neku informaciju. Još uvijek imam tu mušku sklonost da pomišljam da ona možda zabada nos gdje joj nije mjesto, da je radoznala, kritizira ili me čak pokušava kontrolirati. U iskušenju sam da se počnem osjećati poput jednog muža koji mi je napisao: „Moja žena uvijek vreba nada mnom. Osjećam se kao da ima velika kliješta, poput onih kojima se reže metal na automobilima prilikom spašavanja unesrećenih, kojima pokušava prodrijeti u mene. Trebam svoj prostor. Trebam svoju neovisnost.“

Znam da Sarah ne pokušava upravljati mnome. Njezine su namjere dobre. Znam da se samo želi povezati sa mnom, osjetiti otvorenost i bliskost između nas

Znam kako se ovaj muškarac osjeća, ali takva razmišljanja odbacujem od sebe. Znam da Sarah ne pokušava upravljati mnome. Njezine su namjere dobre. Znam da se samo želi povezati sa mnom, osjetiti otvorenost i bliskost između nas. To je snažan dio njezine ženstvenosti i jedan od razloga zašto sam se uopće zaljubio u nju.
c

Ulomak iz knjige Ljubav i poštovanje Dr. Emersona Eggerichsa.  Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh