Vijesti

VAŽAN POSJET // Papin se državni tajnik vratio iz posjeta Rusiji – evo koji su susreti bili značajni Kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, vratio se iz posjeta Rusiji gdje je obavio nekoliko važnih susreta i razgovora.

Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, u srijedu se sastao s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je kako je njihov susret trajao oko sat vremena i održao se u pozitivnoj, prijateljskoj atmosferi punoj međusobnog poštovanja. Kardinal Parolin i predsjednik Putin otvoreno su razgovarali o raznim temama uključujući međunarodne i bilateralne odnose. Na kraju razgovora, Papin državni tajnik ruskom je Predsjedniku darovao brončani kipić maslinove grančice, simbol mira, dok je predsjednik Putin kardinalu poklonio kolekciju kovanica posvećenih Zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju.

Susret s ministrom vanjskih poslova Lavrovom

U utorak se pak kardinal Parolin susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom te s moskovskim patrijarhom Kirilom. Nakon susreta Papinog državnog tajnika i ministra Lavrova održana je tiskovna konferencija na kojoj su njih dvojica u ime Svete Stolice i Ruske Federacije potpisali sporazum o ukidanju viza za vlasnike diplomatskih putovnica. Kardinal Parolin i ruski ministar vanjskih poslova nazvali su to znakom kako te dvije zemlje žele nastaviti raditi zajedno na bilateralnim odnosima i važnim međunarodnim pitanjima.

Poteškoće između Vatikana i Rusije

Papin je državni tajnik rekao da je za vrijeme njihova susreta svome sugovorniku postavio pitanja vezana sa životom i djelovanjem Katoličke Crkve u Rusiji. Napomenuo je da i dalje postoje određene poteškoće između Vatikana i Rusije, uključujući dozvolu boravka i rada za nerusko osoblje, kao i pitanje povratka nekoliko crkvi koje su nužne za pastoralnu skrb katolika u toj zemlji.

Ruski je ministar vanjskih poslova sa svoje strane istaknuo nužnost rješenja za kršćane koji žive na Bliskom istoku. Moramo pronaći rješenja koja bi omogućila odgovarajuću ravnotežu među različitim etničkim i vjerskim skupinama u Jemenu, Libiji i Iraku, u kojima je u tijeku izgradnja države – kazao je ministar Sergej Lavrov.

Očuvanje vjerske slobode

Kardinal Parolin je napomenuo kako je uočio razliku između Rusije i Svete Stolice kad je riječ o pristupu tim pitanjima, no pritom je dodao da su obje strane jako zabrinute za stanje u kojem se nalaze kršćani u nekim zemljama Bliskog istoka i afričkoga kontinenta. U tom pogledu, Sveta Stolica se brine kako bi se vjerska sloboda očuvala u svim državama i političkim situacijama – potvrdio je Papin državni tajnik.

Odgovarajući na pitanje o situaciji u Venezueli, kardinal Parolin je kazao da vjeruje kako Rusija može pomoći nadvladati to iznimno teško stanje. Potvrdio je mogućnost da Rusija kao prijateljska zemlja zajedno s čitavom međunarodnom zajednicom promiče i stvori dijalog između venezuelske Vlade i oporbe. Papin državni tajnik je istaknuo kako je za Svetu Stolicu to jedini mirni put izlaska iz krize.

Susret s patrijarhom Kirilom

Kardinal se u utorak također susreo i s poglavarom Ruske pravoslavne Crkve, moskovskim patrijarhom Kirilom, te mu je pritom prenio Papin bratski pozdrav, na čemu mu je patrijarh zahvalio. Za vrijeme susreta kardinal Parolin i patrijarh Kiril su se nadovezali na prošlogodišnji susret između pape Franje i moskovskog patrijarha na Kubi u veljači 2016. godine.

Poglavar Ruske pravoslavne Crkve je napomenuo da je njegov prvi susret s Papom označio novu etapu u odnosima dviju Crkvi. Na tom se temelju mogu organizirati i ostvarivati odgovarajući projekti. Katolički prelat istaknuo je da između njihovih dviju Crkvi postoji ekumenizam svetih, referirajući se pritom na izložbu relikvija sv. Nikole biskupa, koja se održala u Moskvi i Sankt Peterburgu. Riječ je o svecu kojeg časte vjernici obiju Crkvi – nastavio je kardinal – Sveci nas ujedinjuju, pomažu nam nadvladati poteškoće u odnosima iz prošlosti te sve brže napredovati na putu prema bratskom zagrljaju i euharistijskom zajedništvu. Spomenutu je izložbu posjetilo više od 2.3 milijuna ljudi, a riječ je o projektu koji je plod prošlogodišnjeg susreta pape Franje i patrijarha Kirila.

Suradnja na humanitarnom području

Druga je tema njihova razgovora bila sukob u Ukrajini. Kada su ljudi u međusobnom sukobu, Crkva ne može preuzeti nikakvu drugu ulogu doli onu mirotvorstva – istaknuo je poglavar Ruske pravoslavne Crkve. Sukobi ne traju vječno, nego će se prije ili kasnije okončati. Ako su sve društvene snage uvučene u sukob, tko će onda skupljati kamenčiće? – upitao je patrijarh, te dodao da postoji zajedničko razumijevanje uloge koju pravoslavna i Katolička Crkva moraju imati u pomirenju stanovništva u Ukrajini.

Konačno, njih su dvojica razgovarala i o situaciji na Bliskom istoku. Suradnja naših Crkvi u pitanju humanitarne pomoći za trpeće stanovništvo Bliskog istoka može postati važan čimbenik jedinstva – kazao je patrijarh Kiril, dodajući kako suradnja na humanitarnom području može postati temelj zajedničkih projekata.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh