Vijesti

ODGOVOR NA UPIT NJEMAČKIH BISKUPA

Vatikan odbacio prijedlog o mogućnosti pričešćivanja protestantskih supružnika Ova je odluka najavljena u službenom pismu nadbiskupa Luisa Ladarie, prefekta Kongregacije za nauk vjere, nakon razgovora između njemačkih biskupa i Vatikana…

Vatikan odbacio prijedlog o mogućnosti pričešćivanja protestantskih supružnika

Foto: Shutterstock

 

Vatikan je odbacio prijedlog Njemačke biskupske konferencije o tome da se protestantskim supružnicima dozvoli sudjelovanje u sakramentu svete pričesti unutar Katoličke Crkve.

Ta je odluka najavljena u službenom pismu nadbiskupa Luisa Ladarie, prefekta Kongregacije doktrine za nauk vjere, nakon razgovora između njemačkih biskupa i Vatikana.

Kanon 844 dopušta da protestanti primaju pričest u „teškim okolnostima“. Njemačka je Crkva predložila da se to odnosi na one u „ozbiljnoj duhovnoj nevolji“, s „čežnjom da zadovolje glad za Euharistijom“, ako potvrde „vjeru Katoličkoj Crkvi“.

U posljednjih nekoliko mjeseci bilo je mnogo rasprava o značenju tih fraza, i iako mnogi optužuju njemačke biskupe da pokušavaju promijeniti crkvenu doktrinu, autori dokumenta izjavili su da je to samo vodič za lokalne svećenike. Protivnici prijedloga rekli su da je previše neodređen, dajući individualnim crkvenim vođama sposobnost odlučivanja o tome tko može primiti pričest.

„Tema se odnosi na crkveni zakon. Budući da u nekim dijelovima Crkve postoje neodgovorena pitanja, nadležnom odjelu Svete Stolice već je povjereno da razjasni ova pitanja na globalnoj razini“, napisao je Ladarie.

U pismu kojim se odbacuje prijedlog, priznato je da je pitanje pričešćivanja protestanata od velikog značaja na svjetskoj razini.

Izvor: Catholic Herald

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh