Svijet

NAZVALI SU TO CIVILNIM KRŠTENJEM

Valencia prihvatila prijedlog gradonačelnika da ‘krsti’ djecu nevjernika U Španjolskoj, u nekim gradovima, već postoji ovo ruganje zdravom razumu

Foto: Unsplash,  William Carletti

 

Odobren je prijedlog gradonačelnika Valencije Joana Ribóa o „civilnom krštenju” djece u Gradskoj vijećnici. Prijedlog sada detaljizira općinska komisija, a prema napisima u medijima, „krštenje” bi obavio sam gradonačelnik.

Ovime, kaže gradonačelnik, „želi zajamčiti jednakost nevjernicima”. Zamislili su to kao „dobrodošlicu novorođenčadi” čije obitelji to zatraže, kako bi se proslavio dolazak novog djeteta.

Ovakve ceremonije već postoje u nekim gradovima u Španjolskoj, kao što je Madrid, Barcelona ili Pontevedre, a također i unutar zajednice Valencije u općinama kao što su Mislata, Benicàssim, Benidorm, Paterna ili Elche.

Prva ceremonija ovog tipa u Španjolskoj održana je 2004. godine u barcelonskom gradiću Igualada. Bila je to svjetovna ceremonija održana u Gradskoj vijećnici uz veliku medijsku popraćenost. Građanska krštenja inače su stara francuska republikanska tradicija, a prvi su put obavljena u Strasbourgu (Francuska) 13. srpnja 1790. godine, u vrijeme Prve Republike.

Izrugivanje kršćanima

Organizacija „Citizengo” pokrenula je peticiju kako bi se zaustavilo ovo izrugivanje.

Poručuju kako „gradonačelnik Ribó ne propušta priliku suprotstavljati se slavljima i simbolima nas koji ispovijedamo Kristovu vjeru” te podsjećaju kako je isti taj gradonačenik prije nekoliko mjeseci iz gradske vijećnice uklonio sliku Djevice nemoćnih, zaštitnice Valencije.

„Krštenje nekršćanske djece „da ih ne bismo diskriminirali“ nedopustivo je ruganje zdravom razumu”, poručuju.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh