Duhovnost

Uvijek u plusu

Uvijeku plusu book evangelizacija

Proljeće. Sve se budi, sve je lijepo. Svatko će (osim onih koji imaju problema s alergijom) naći razlog za osmijeh u zelenilu i cvatu. Sunce kao da daje novu snagu za dosadnu svakodnevnicu. Ipak, uskoro shvatimo da nam ni to željno iščekivano proljeće više ne pomaže. I tako uvijek kada dobijemo nešto što smo dugo čekali. Vrlo brzo shvatimo da je sve i dalje tmurno i besmisleno… Što je uzrok te depresije, velike boljke današnjega vremena?

Radostan Bog

Nedavno sam razmišljala kako je to moralo biti kada je Isus prolazio zemljom. On je bio prisutan pri stvaranju; stvorio je zemlju kojom sada hoda, pa i ljude koje susreće. Kako li je samo morao biti ponosan! Kako li se morao radovati kada je vidio kako sve savršeno funkcionira! Biblija nam govori da je Isus čak i klicao od radosti (Lk 10,21), išao na svadbe (Iv 2,1-12), družio se s djecom (Mk 10,13-31)… Ne razumijem zašto onda većina nas Bogu spontano pripisuje osobine poput namrgođenosti, ljutitosti, ozbiljnosti, uštogljenosti. Naš Bog je radostan Bog! On je Bog koji voli iznenađivati! Bog koji se voli šaliti i uveseljavati svoju djecu! On je Bog koji se voli smijati! Bog koji je stvorio radost!


Ne razumijem zašto onda većina nas Bogu spontano pripisuje osobine poput namrgođenosti, ljutitosti, ozbiljnosti, uštogljenosti!

Uvijek u minusu

Rekla bih da je to što smo neprestano u minusu najveći razlog depresije. Pritom uopće ne mislim na financije. Naši umovi su ti koji su uvijek u minusu, a odatle svi ostali minusi. Umjesto da u svemu i svima tražimo i nalazimo dobro, vječito nalazimo razloge za mrmljanje. I što više mrmljamo i žalimo se, to dublje tonemo. Depresija više nije vezana uz siromaštvo i neimaštinu; sve se više širi baš među ljudima za koje bismo rekli da imaju sve. Vjerujem da se roditelji raduju kada vide da im djeca nalikuju. Kako onda mora biti tužan naš radosni Bog kada vidi da ga njegova djeca u toj osobini ne nasljeduju!

Prihvatimo stvarnost

Dokle god ne prihvatimo svoj život takvim kakav jest i ne smirimo se u Gospodinu, nećemo moći biti istinski radosni. Psalam 37 upozorava nas već na samom početku da ne zavidimo pakosnicima. Dalje kaže: „Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!“ Vidimo da ovaj redak ima dva dijela, a na sredini je dvotočka koja znači da drugi dio proizlazi iz prvoga. Dakle, ako želje naših srca nisu ispunjene, Gospodin nije sva naša radost. Ako smo nezadovoljni i nesretni, nemojmo tražiti uzrok u nedostatku materijalnog, već se zapitajmo na kojem nam je mjestu u životu Bog, izvor svake radosti!

On je Bog koji se voli smijati! Bog koji je stvorio radost!

Traži kraljevstvo Božje

„Nije bogat koji puno ima, već je bogat koji malo treba“, kaže narodna poslovica. Kada ćemo željeti samo jedno – Gospodina, dobit ćemo i sve ostalo. Ne kaže Isus uzalud: „Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.“ (Mt 6,33)

No, mnogi od nas ne shvaćaju da tražiti nečije kraljevstvo, ne znači (samo) tražiti Njegovo bogatstvo već (i) Njegovu vladavinu. Jesmo li spremni dopustiti mu da On odlučuje?

Ps 37,16 govori: „Bolje je i malo u pravednika no golemo blago u zlotvora“. Što znači biti pravednik? To saznajemo još kod Abrahama: „Povjerova Abraham Bogu i uračuna mu se u pravednost“ (Rim 4,3). Biti pravedan znači vjerovati Gospodinu protiv svake razumske logike i prepustiti se Božjoj logici. Tada ćemo imati više od onih koji imaju veliko bogatstvo, a čine što je zlo u Božjim očima.

Dakle, tražimo kraljevstvo Božje, tj. vjerujmo da On zna bolje i može više!

 

Budimo zahvalni

Zacijelo smo čuli da je jedina molitva koja sigurno uvijek uspijeva – zahvaljivanje! Zašto ne? Pokušajmo u svakoj situaciji naći razlog za zahvaljivanje, i vrlo brzo ćemo vidjeti kako se atmosfera mijenja nabolje! To nipošto nije lako. Mnogo je lakše prepustiti se negativnim mislima i (samo)sažalijevanju u teškim situacijama. No, želimo li biti pobjednici, morat ćemo biti jači od toga. Odlučimo biti pozitivniji, zapravo realniji; odlučimo biti zahvalniji. Jer, u svakoj situaciji koja nam se čini užasnom, krije se mnogo lijepoga. Nema te alergije koja će nas tada moći zaustaviti da uživamo u životu. Usudimo se i bit ćemo uvijek u plusu, na koji god način shvatili taj plus! 🙂

„Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!“

Jesmo li spremni dopustiti mu da On odlučuje?

Želimo li biti pobjednici, morat ćemo biti jači!

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh