Duhovnost

NAJMANJE POZNAT

UTECIMO SE BOŽJEMU LIJEČNIKU Arkanđeo Rafael – božanski iscjelitelj Sv. Rafael je snažan zagovornik na kojega ne smijemo zaboraviti, pogotovo kad smo bolesni i potrebno nam je ozdravljenje. Riječ Rafael u hebrejskom jeziku znači 'Bog ozdravlja', 'božanski iscjelitelj' ili 'Božji lijek'.

Anđele moj

Foto: Shutterstock


Rafaelova je služba ozdravljanje

Među trima arkanđelima koji se spominju u Bibliji, sv. Rafael je vjerojatno najmanje poznat. To je vjerojatno stoga što se on spominje samo u Starom zavjetu, dok su Gabrijel i Mihael nazočni i u Novom zavjetu. Tradicionalno se sv. Rafael spominje u kalendaru 24. listopada, iako se slavi i zajedno s ostalim arkanđelima 29. rujna.

Sv. Rafael je snažan zagovornik na kojega ne smijemo zaboraviti, pogotovo kad smo bolesni i potrebno nam je ozdravljenje. Riječ Rafael u hebrejskom jeziku znači ‘Bog ozdravlja’, ‘božanski iscjelitelj’ ili ‘Božji lijek’. Njegova je anđeoska misija na zemlji liječiti, što je veoma važno svima koji pate na bilo koji način.

Rafael i Tobija

O njemu se govori u Knjizi o Tobiji, gdje ga se prikazuje kao ozdravitelja duše, tijela i duha. Prvi dio te biblijske knjige govori o životu Tobita, židovskog pravednika koji je pokapao mrtve čak i kad je to zabranio asirski okupator. Tobit je postao slijep kad mu je ptičji izmet upao u oko. Ta sljepoća je potrajala nekoliko godina, što je Tobita duboko rastužilo te je poželio umrijeti.

U isto vrijeme ženu imenom Sara mučili su demoni. Udavala se je sedam puta, ali svaki put bi demon ubio mladoženju prve bračne noći, prije nego što je brak konzumiran. Ona je također bila depresivna i priželjkivala smrt.

Sv. Rafael poslan je oboma. Donio im je iscjeljenje prateći Tobitova sina Tobiju na putovanju na kojem je morao pronaći određenu ribu čija su jetra bila lijek. Rafael je bio prerušen kao Tobijin vodič i prema toj tradiciji često mu se utječu hodočasnici. Na putu kući Rafael i Tobija zadrže se u domu Tobitova poznanika, Sarina oca. Tobija i Sara se zaljube i odluče vjenčati. Njihove prve bračne noći Tobija moli za čistu ljubav, a ta molitva, potpomognuta Rafaelovom anđeoskom moći, poražava demona. Nakon što se je sa svojom suprugom vratio kući, Tobija je stavio riblja jetra na Tobitove oči i njegova je sljepoća izliječena. Na svadbi koja je održana u čast Sare i Tobije, obitelj je zahvalila Rafaelu, koji im se je onda otkrio kao arkanđeo.

Donosimo molitvu sv. Rafaelu za svaku moguću nakanu, a posebno se može moliti za one koji su trenutno bolesni, kao i za sve one koji trpe na duši, duhu i tijelu.

Slavni arkanđele Rafaelu, veliki kneže nebeskih dvora, ti si poznat po svojim darovima mudrosti i milosti. Ti si vođa svima koji su na putu, bilo na kopnu, bilo u zraku, bilo na moru, ti si utjeha potlačenih i utočiste grešnika. Molim te, pomozi mi u mojim potrebama i u svim patnjama mojeg života, kao što si nekoć pomogao Tobiji na njegovim putovanjima.

Budući da si Božji iscjelitelj, ponizno te molim da iscijeliš sve bolesti moje duše, kao i one na mojem tijelu. Posebno te molim za… (ovdje spomeni svoju nakanu) te za milost čistoće, da mogu biti hram Duha Svetoga. Amen.

Autor: Philip Kosloski; Aleteia.org

Preveo Josip Sinjeri

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh