Za cijelu obitelj

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

Usred žestine borbe ostanite smireni Ako svako nezrelo, sebično i neodgovorno ponašanje svojeg djeteta doživljavate kao nepoštovanje, onda se veoma varate i vaša će krutost pokrenuti začarani obiteljski krug. I najednom će vaš dom postati ludnica

Foto: Unsplash,  Annie Spratt

 

Vaša reakcija koja izaziva osjećaj nevoljenosti i slomljen duh vašeg djeteta ili ljutit odgovor dvije su ulaznice za vrtuljak obiteljskoga začaranog kruga. Razgovarajte o tome! Da, puno bolji pristup bit će ako vaša prva reakcija bude pretpostavka da je vaše dijete, nažalost, nezrelo i egoistično, ali to ne znači i da vas ne poštuje. Moramo se truditi koliko možemo da ne:

– vičemo na svoju djecu samo zbog vikanja;
– eksplodiramo u bijesu na svoju djecu kad se ona bace na pod od srditosti;
– kažemo: „Ti si najgore dijete na svijetu!“ kao odgovor na izjavu da smo najgori roditelj na svijetu;
– lažemo im o kazni koju će dobiti za laganje;
– razdražujemo ih sve dok ne „izgube srce“ (iako smo sami toliko razdraženi da nam se čini da smo izgubili srce);
– sažalijevamo sami sebe dok se dijete duri i samosažalijeva se;
– reagiramo nerazumno na njihovu nerazumnost;
– njihove glupe riječi i postupke popratimo svojim vlastitim nedostatkom mudrosti i strpljenja.

Ne smijemo lišiti svoje dijete ljubavi kad se osjećamo lišeni poštovanja

Da rezimiram: ako svako nezrelo, sebično i neodgovorno ponašanje svojeg djeteta doživljavate kao nepoštovanje, onda se veoma varate i vaša će krutost pokrenuti začarani obiteljski krug. I najednom će vaš dom postati ludnica.
Rješenje se nalazi u ljubavi i poštovanju. Ne smijemo lišiti svoje dijete ljubavi kad se osjećamo lišeni poštovanja. K tomu im ne smijemo uskratiti ljubav i tako ih potaknuti da nas još i manje poštuju, čak i ako su nam oni uskratili dužno poštovanje i nimalo nas ne potiču da ih volimo.

Moramo smirivati situaciju i veoma zorno pokazati svojoj djeci da ih volimo bez obzira na sve

Odgoj je definitivno samo za odrasle. Moramo biti dovoljno zreli da bismo podnijeli dnevne sukobe u obitelji. U žestini borbe moramo ostati smireni, hladnokrvni i prisebni.
Naš je prvi i najvažniji zadatak dešifriranje, ali postoji i drugi, jednako važan korak, koji moramo učiniti gotovo istovremeno. Moramo smirivati situaciju i veoma zorno pokazati svojoj djeci da ih volimo bez obzira na sve. To nije uvijek lako, ali je moguće s Božjom pomoći. U sljedećem poglavlju objasnit ću zašto i kako.

Nastavak čitajte u knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh