Razno

USKORO Otvorenje „Buba bara“

Foto: Facebook

 

„Buba bar“ u Vinkovcima napokon otvara svoja vrata! To je, nakon gotovo tri godine nastojanja, prvi kafić u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom. Iako se još čeka završna papirologija, predsjednik Udruge za osobe s invaliditetom „Bubamara“ Tomislav Velić napominje da su bubamarci spremni i jedva čekaju posluživati prve goste!

Iz udruge „Bubamara“ ističu kako žele svim mladima s invaliditetom pružiti priliku da rade. Također napominju da se njihovim primjerom mogu voditi i ostali gradovi u Hrvatskoj

Već više od dvije godine bubamarci vježbaju za rad u kafiću kako bi njihov početak rada bio što bolji i uspješniji. Prošli su i edukaciju, ali su svoje naučene vještine već mogli pokazati na raznim aktivnostima. Iz udruge „Bubamara“ ističu kako žele svim mladima s invaliditetom pružiti priliku da rade. Također napominju da se njihovim primjerom mogu voditi i ostali gradovi u Hrvatskoj, i da bi voljeli da svaki ima jedan ovakav kafić.

Velić ističe da osobe koje će raditi u kafiću neće izgubiti svoju invalidninu, čega se dosta obitelji pribojavalo

Velić ističe da osobe koje će raditi u kafiću neće izgubiti svoju invalidninu, čega se dosta obitelji pribojavalo. Zato se nada da će „Buba bar“ biti model za otvaranje sličnih poslovanja. Naglasak je na tome da se u sve uključe osobe s invaliditetom, a pri tome senzibiliziraju javnost.

U „Buba baru“ će biti zaposleno oko 10 osoba s invaliditetom, a cilj im je proširiti uslugu i na brzu prehranu.

„Usluga možda neće biti vrhunska, bit će malo i nespretni, ali siguran sam da gosti neće odlaziti nezadovoljni“, kaže Velić.

Uređenje prostora novog kafića bilo je vrlo zahtjevno, jer se je moralo osigurati jednostavnost rada osoba s invaliditetom te ugodna atmosferu. A za uređenje prostora i dizajn pobrinuli su se sami bubamarci.

Tako će „Buba bar“ postati mjesto na kojem će osobe s invaliditetom ostvariti svoje osnovno pravo…

„Buba bar“ će također biti i edukacijski centar, ali i primjer ostalim ugostiteljima da prepoznaju potencijale osoba s invaliditetom. Tako će „Buba bar“ postati mjesto na kojem će osobe s invaliditetom ostvariti svoje osnovno pravo – pravo na rad te će imati priliku svojim radom pridonijeti zajednici.

Udruga „Bubamara“ nosi titulu najuspješnije u Hrvatskoj, a brine o preko 1400 osoba s invaliditetom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te zapošljava njih oko 245.

Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh