Najave

„NA MOJIM RAMENIMA“

USKORO Novi film o svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću „Gledajući mnoge ljude koji su si nakon financijske krize u nedostatku nade i smisla oduzeli život, počeo sam promišljati o mogućnosti traženja nade. Ovaj film je, čini se, napravljen upravo za ovaj trenutak krize“, ustvrdio je redatelj

Foto: Screenshot


 

Talijani su snimili film „Na mojim ramenima“ Sulle mie spalle, čija radnja donosi presjek 20. stoljeća koje je „spasio“ sveti ispovjednik Leopold Bogdan Mandić. Iščekuje se kraj pandemije kako bi se film mogao početi prikazivati u kinima, najavio je redatelj Antonello Bellucco u razgovoru za Vatican News , prenosi hkm.hr.

Premijera je bila predviđena za travanj, ali su se već dogovorene projekcije u Italiji i Južnoafričkoj Republici morale odgoditi zbog pandemije i zatvorenih kina.

O filmu

Glavni junak je zapravo poduzetnik, koji se nakon rata našao u siromaštvu i razmišlja o samoubojstvu

Radnja filma donosi priče o dvjema obiteljima između dva svjetska rata, koje se isprepliću s likom svetog Leopolda. U pozadini filma su povijesni događaji u Italiji 1915. – 1945., no film je vrlo aktualan jer propituje rane uzrokovane krizom koje uznemiruju i stavljaju na kušnju ljudske živote i spokoj obitelji.

Glavni junak je zapravo poduzetnik, koji se nakon rata našao u siromaštvu i razmišlja o samoubojstvu. U njegovu se liku odražavaju sudbine mnogih radnika koji su u opasnosti da sve izgube. Namjera filma je dati odgovore na religioznu čežnju i ozbiljna životna pitanja kroz misli svetog Leopolda.

Antonello Bellucco je odlučio usmjeriti svoju kameru prema manje poznatom Hrvatu

Kada je papa Franjo prigodom Godine milosrđa 2016. zaželio da neraspadnuta tijela svetog Leopolda i svetog Padra Pija iz Pietrelcine budu izložena u bazilici svetog Petra, Antonello Bellucco je odlučio usmjeriti svoju kameru prema manje poznatom Hrvatu. Film je snimio na engleskom jeziku kako bi bio dostupniji publici diljem svijeta.

„Leopold je proveo velik dio svog života u maloj ispovjedaonici, gdje je slušao, ispovijedao i pomagao desecima tisuća ljudi koji su mu dolazili u redovima. Upoznao sam neke od tih ljudi, koji su tada još bili djeca jer su rođeni dvadesetih i tridesetih godina“, svjedoči Bellucco. „Pričali su mi o tom fratru koji ih je pozdravljao kada su išli na ispovijed. Sjećaju ga se kao starijeg gospodina s bradom, koji se kimajući glavom smiješio i imao mnogo strpljenja, čak i za mlade.“

Gledajući mnoge ljude koji su si nakon financijske krize u nedostatku nade i smisla oduzeli život, počeo je promišljati o mogućnosti traženja nade

Redatelj Belluco je usporedio svetog Leopolda sa svetim Padrom Pijem rekavši da je Hrvat bio vrlo tih, kao blagi sveti Franjo i sveti Antun. Stoga mu nije bilo lako ispripovjediti život svetog Leopolda koji se očitovao u ispovijedanju. Zbog toga se nije toliko usredotočio na biografske činjenice koliko na priče likova u kojima će se gledatelji moći prepoznati.

Namjera mu je bila napraviti univerzalni film. Gledajući mnoge ljude koji su si nakon financijske krize u nedostatku nade i smisla oduzeli život, počeo je promišljati o mogućnosti traženja nade. „Ovaj film je, čini se, napravljen upravo za ovaj trenutak krize“, ustvrdio je. To je „film koji ide u dubinu, u intimu, koji govori o duhovnosti i odnosu s drugima; o radu i o vrsti vrjednota koje trebamo dati radu, ekonomiji i vlasništvu.“

S nestrpljenjem očekujemo ovaj film i nadamo se da će, čim prilike to dopuste, biti dostupan i hrvatskoj publici jer je svaka poruka nade u ovim vremenima dobrodošla.

Izvor: hkm.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh