Duhovnost

PET PAPA MUČENIKA

Upoznajte pape mučenike koji se spominju tijekom euharistije Kada svećenik kod pretvorbe moli da nas Gospodin pribroji stadu svojih izabranih, često u tom 'popisu' svetaca spomene i pet hrabrih papa. Evo koji su to

Naime, kad god svećenik za misno slavlje odabere prvu euharistijsku molitvu, poznatu i kao „rimski kanon”, on ima mogućnost, prije te poslije riječi posvećenja, izreći kratki popis svetaca. Na tom se popisu nalaze mnogi važni sveci iz povijesti Crkve a tijekom stoljeća popis je doživio manje promjene.


Nakon što na početku popisa spomene Blaženu Djevicu Mariju, svetog Josipa i 12 apostola, svećenik nastavlja sa svecima, koji većini kršćana nisu poznati. Tko su oni?

Prvih pet svetaca koje svećenik navodi nakon apostola su pape mučenici. Navodimo ih u nastavku.

Sveti Lino

Sveti Lino drugi je papa, nasljednik svetog Petra. Njegov je pontifikat trajao od 67. do 76. godine.

O njegovu životu nije poznato gotovo ništa. Stari spis Apostolske konstitucije spominje da je Linu za biskupa zaredio sveti Pavao te da ga je Petar odredio za svoga nasljednika.

Sveti Kleto

Nasljednik pape Line, sv. Petar ga je zaredio za svećenika. Njegov pontifikat je trajao od 76 do 88.

Sveti Klement

On je četvrti papa po redu. Pontifikat mu je trajao od 88 do 97. godine.

Car Trajan ga je izgnao iz Rima i bačen je u more sa sidrom. Poznat je kao zaštitnik pomoraca.

Sveti Siksto

Grčki papa Siksto II. vodio je Crkvu za vrijeme vladavine cara Valerijana. To je bilo teško vrijeme za kršćane. Mučen je zajedno sa svetim Lovrijencem i šest drugih đakona. Njegov pontifikat je trajao od 257. do 258. godine.

Sveti Kornelije

Vodio je Crkvu za vrijeme cara Decija. Protjeran je ubrzo nakon što je izabran za papu. Pontifikat mu je trajao od 251. do 253. godine.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia)

Prevela: Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh