Evangelizacija

MANJE POZNATE INFORMACIJE

Upoznajte „Kristofore“, društvo nastalo s ciljem promicanja kršćanskih vrednota: tko smo, kako smo nastali i što radimo

Foto: Shutterstock

 

Mnogi od vas vjerojatno su već barem čuli za Kristofore. Neki su pohađali i naše molitveno-evangelizacijske susrete, Školu molitve, dolazili na osobnu molitvu ili pohađali neki od tečajeva koje organiziramo. Djelujemo već 13 godina, a kako se danas u Crkvi slavi naš zaštitnik sv. Kristofor (premda je službeni spomendan 25. srpnja), odlučili smo se podijeliti s vama manje poznate činjenice o Kristoforima.

Tko su Kristofori?

Društvo za promicanje kršćanskih vrednota „Kristofori“ usmjereno je prema katoličkoj karizmatskoj duhovnosti. Kao što je i spomenuto, naš je glavni zadatak promicanje kršćanskih vrednota a sjedište nam je u Koprivnici. Gledano s pravne strane, Kristofore čine Zaklada, Ustanova i Udruga (Društvo). Više o tome možete pročitati ovdje.

Zaklada Kristofori

Zaklada Kristofori osnovana je u svrhu promicanja kršćanskih vrijednosti u svim slojevima društva i djelovanja prema istim. Namijenjena je svima koji teže promicanju kršćanskih vrednota kao što su: karitativna ljubav, poštenje, istinoljubivost, poniznost, odgovornost, vjernost, sloboda, pravo na život te druge vrijednosti koje proizlaze iz Svetog pisma. U svrhu ispunjenja svojih ciljeva, Zaklada je utemeljila „Ustanovu Kristofori“ preko koje se bavi izdavaštvom (knjige i časopisi), te organizacijom tečajeva, predavanja i drugim oblicima djelovanja.

Ustanova Kristofori

Ustanova Kristofori izdaje časopis „Book“ i vlasnik je portala Book.hr. Ustanova također izdaje knjige, audio i videozapise kršćanske tematike, organizira tečajeve i predavanja, sve s ciljem promicanja kršćanskih vrednota. Ustanova je niz godina usko surađivala s „Međunarodnom službom Katoličke karizmatske obnove“ iz Vatikana, te je za njih napravila promotivni film koji je prikazan u više od šezdeset zemalja svijeta. Predsjednik Papinskog vijeća za laike, kardinal Rylko, istaknuo je kako je taj promotivni film iznimno važan za Katoličku Crkvu. Snimili smo također i film o Međugorju, koji je preveden na više jezika a možete ga pogledati ovdje. Aktivan smo član „Međunarodnog udruženja katoličkih evangelizacijskih škola“, koje je osnovao sv. Ivan Pavao II.

Ustanova Kristofori vlasnik je i izdavačke kuće „Figulus d.o.o.“ preko koje je tiskana većina naših naslova.

Društvo Kristofori

Društvo Kristofori u pravnom je smislu udruga građana, a u crkveno-pravnom smislu privatno društvo vjernika. Društvo je usmjereno prema katoličkoj karizmatskoj duhovnosti, te svojim djelovanjem doprinosi mnogovrsnim izričajima duhovnosti koje Crkva priznaje i ima. Društvo Kristofori nastoji svojim mnogobrojnim aktivnostima djelovati u svim slojevima društva, svjedočeći i podučavajući temeljne vrijednosti čovječanstva, utemeljene na Bibliji i nauku Katoličke Crkve.

Zaposlenici i financiranje

Kristofori i Figulus imaju ukupno 13 zaposlenika. Aktivnosti Kristofora najvećim se dijelom financiraju preko izdavačke djelatnosti (izdavanje i prodaja časopisa i knjiga), zatim donacijama koje primamo od posjetitelja molitveno-evangelizacijskih susreta, polaznika Škole molitve, kao i polaznika tečaja „Ljubav i poštovanje“, redovitom članarinom članova Društva te, manjim dijelom, od izravnih donacija pravnih i privatnih osoba.

Aktivnosti i izdavaštvo

Knjige i časopis „Book“

Do sada smo izdali više od 60 različitih naslova knjiga. Mnogi od vas posvjedočili su nam koliko su vam naslovi koje izdajemo pomogli u duhovnom sazrijevanju. Ove smo godine u travnju izdali jubilarni 100. broj našeg mjesečnika „Book“. Ovim putem zahvaljujemo svim čitateljima i dobročiniteljima koji nas podupiru i tako omogućuju da izlazimo u ovo digitalno vrijeme, kada se tiskani mediji suočavaju s brojnim izazovima.

Portal Book.hr

U travnju 2017. godine pokrenuli smo novi portal Book.hr. Portal smo pokrenuli s ciljem da u ovo digitalno doba, i na taj način dođemo do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi. Premda je portal pokrenut tek prije nešto više od godinu dana, postigao je izuzetno veliku čitanost a posjećenost i dalje neprestano raste.

Molitveno-evangelizacijski susreti

Ustanova Kristofori organizira i molitveno-evangelizacijske susrete diljem naše zemlje, ali i šire. Od 2010. godine do danas, broj održanih susreta premašio je brojku 500, a broj sudionika procjenjuje se na više od 50 tisuća. Susreti se mogu pratiti i putem live streama na našoj stranici na Facebooku, gdje se mogu pogledati snimke sa dosadašnjih susreta. Detaljnije o molitveno-evangelizacijskim susretima možete saznati ovdje, gdje također možete pročitati i svjedočanstva polaznika.

Tečaj „Škola molitve“ i „Tečaj razmatranja otajstava Krunice“

2014. godine započeli smo s održavanjem tečaja „Škole molitve“. Trenutno imamo gotovo 300 aktivnih polaznika iz 23 mjesta diljem Republike Hrvatske, koji su raspoređeni u ukupno 46 grupâ. Škola molitve održava se i u Sloveniji i Mađarskoj, a ove smo godine započeli i s Školom u Peruu (Južna Amerika). Više o tečaju možete saznati ovdje, gdje možete pročitati i svjedočanstva polaznika.

Ove smo godine pokrenuli i „Tečaj razmatranja otajstava Krunice“, moćne i čudesne molitve za koju možemo reći da zapravo predstavlja sažetak Evanđelja, a sam je tečaj svojevrsna dopuna Školi molitve. Tečaj se trenutno održava u nekoliko hrvatskih gradova, a više o tečaju možete saznati ovdje.

Tečaj „Ljubav i poštovanje“

U svibnju ove godine pokrenuli smo i tečajeve za vezu i brak – „Ljubav i poštovanje“. Tečaj se trenutno održava u tri grada (Zagreb, Križevci, Pula) i šest grupa, a od jeseni krećemo s dodatnim grupama u Zagrebu i Splitu. Sve o tečaju možete saznati ovdje.

Individualna molitva

Društvo Kristofori odlučilo je izaći u susret i onima koji su u posebnoj potrebi, tako da postoji mogućnost da svatko tko želi i nalazi se u potrebi, dođe na individualnu molitvu kod članova našeg molitvenog tima. Od 2010. godine na individualnoj molitvi sudjelovalo je gotovo više od 1100 osoba. Više o samoj molitvi, kao i o svjedočanstvima možete pročitati ovdje.

Hodočašća

Od 2013. godine organiziramo i hodočašća, pretežito u svetišta u Italiji (sv. Padre Piju i sv. Riti). Prošle godine započeli smo i s hodočašćima u Svetu Zemlju, a ove godine prvi puta organiziramo hodočašće u Rim. Do sada je više od 1000 hodočasnika sudjelovalo na našim hodočašćima, a detaljnije o samim terminima hodočašća možete pogledati ovdje.

Ostali seminari

Posljednjih smo godina organizirali i mnoge seminare na kojima su bili gosti iz raznih dijelova svijeta (dr. Emerson Eggerichs, dr. Charity Virkler Kayembe, Christ in You team,…). Na taj smo način također željeli dati svoj doprinos evangelizacijskom djelovanju.

Zahvalni smo Bogu na svemu što nam je darovao i providio tijekom svih ovih godina. Brojna pristigla svjedočanstva govore o plodovima našega rada, a sve to ne bi bilo moguće i bez onih koji nas podržavaju svojim molitvama i donacijama, na čemu smo im neizmjerno zahvalni. Ako ste se, čitajući, zainteresirali za neki od naših tečajeva, pozivamo vas da se ohrabrite i da nam se pridružite.

Neka sve bude na veću slavu Božju!

Vaši Kristofori

Najčitanije

Na vrh