Svjedočanstva

ČETIRI KRALJEVSKA PARA

Upoznajte kraljevske parove koji su postali sveci Kroz povijest su vladali različiti pripadnici kraljevskih obitelji. Neki od njih ostali su zapamćeni kao okrutni vladari koji nisu marili za potrebe svoji podanika, dok su drugi zapamćeni kao oni koji su vladali pravedno. I unutar Katoličke Crkve postoji nekoliko kraljevskih parova koji su vladali pravedno – evo koji su i kada su vladali

Upoznajte kraljevske parove koji su postali sveci

Stjepan I. Sveti i blažena Gizela

Stjepan (vladao je od 1001. – 1038.) smatra se prvim ugarskim kraljem. Bio osobito dobar otac koji je ohrabrivao svoju djecu da zadrže vjeru. Blažena Gizela Bavarska širila je kršćansku vjeru u Mađarskoj, a nakon Stjepanove smrti provela je ostatak svoga života u samostanu.

Henrik II. Sveti i sveta Kunigunda Luksemburška

Henrik II., vladar Svetog Rimskog Carstva od 1014. do 1024. godine, napravio je veliki napredak u podupiranju Crkve i nastojao je živjeti sveto. Kunigunda je bila bliska savjetnica svog supruga, a velik dio svog bogatstva darovala je siromašnima.

Sveti Edwin iz Sjeverne Umbrije i sveta Æthelburh od Kenta

Sveti Edwin vladao je Sjevernom Umbrijom od 616. do 633. godine. Obratio se na kršćanstvo pod utjecajem supruge Æthelburh, koja je kasnije financirala jedan od prvih Benediktinskih samostana u Engleskoj.

Blaženi Karlo I. i službenica Božja Zita

Blaženi Karlo I. bio je posljednji austrijski car i zadnji ugarsko-hrvatski kralj. Bio je obiteljski čovjek i odani suprug. Zita i on bili su u braku 11 godina prije njegove prerane smrti 1922., a odgojili su osmero djece. Dan prije njihovog vjenčanja, Karlo je rekao Ziti: „Pomozimo sada jedno drugom da dođemo u nebo.“

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh