Duhovnost

NA PUTU SVETOSTI

Upoznajte Johna Bradburna, Britanca za kojeg mnogi vjeruju da će postati prvim britanskim svecem u zadnjih 400 godina Bradburne je imao samo tri želje – pomoći gubavcima, umrijeti kao mučenik i biti pokopan u franjevačkom habitu. Sve tri su mu se ispunile, a čini se da će ovaj izvanredni čovjek postati i svet…

Upoznajte Johna Bradburna, Britanca za kojeg mnogi vjeruju da će postati prvim britanskim svecem u zadnjih 400 godina

Foto: Johnbradburne.com

 

John Bradburne nije samo izgledom sličio Isusu – s dugom kosom, bradom i jednostavnom odjećom. On je također i dao svoj život za druge.

U rujnu 1979. godine, engleski je misionar, pjesnik i upravitelj naselja gubavaca u Zimbabveu i Rhodesiji, uhićen u građanskom ratu.

Imao je priliku pobjeći, ali je odbio

Njegovi prijatelji rekli su mu da pobjegne prije dolaska ZANU-PF gerilaca, koji su mislili da je informator. No, on je unatoč svemu želio ostati s gubavcima. Kada su došli gerilci, vezali su njegove ruke i ponižavali ga. Tjerali su ga da pleše i pjeva, te da jede izmet prije nego su ga ispitali i podvrgnuli rigoroznom suđenju.

Nudili su mu mogućnost da pobjegne, pod uvjetom da napusti zemlju i svoje voljeno stado. Odbio je, a kada je kleknuo i počeo moliti, pucali su mu u leđa, ostavivši ga golog pokraj ceste. Imao je 58 godina. Pokopan je u franjevačkom habitu, kako je zatražio, na groblju udaljenom 17 kilometara od glavnog grada.

Tri želje

Danas, skoro 40 godina nakon brutalnog ubojstva, Bradburne će možda postati svecem, prvim britanskim svecem od 1970. godine, kad je papa Pavao VI. kanonizirao Cuthberta Mayna i 39 britanskih mučenika koji su bili pogubljeni zbog izdaje između 1535. i 1679. godine.

Pogrebnici tvrde da su na njegovom sprovodu vidjeli krv ispod njegovog lijesa, ali nikakva krv nije pronađena u lijesu. Neki tvrde da je prije desetak godina jedan čovjek ozdravio od tumora na mozgu jer mu se molio.

Bradburne je imao samo tri želje – pomoći gubavcima, umrijeti kao mučenik i biti pokopan u franjevačkom habitu. Sve tri su mu se ispunile, a hoće li papa Franjo ovog izvanrednog čovjeka proglasiti svetim, tek ćemo vidjeti.

Izvor: Daily Mail

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh