Svjedočanstva

NEOBIČNI FRATRI

Upoznajte franjevce koji žive u starim vagonima u jednom od najopasnijih područja u Europi Ovi neobični franjevci žive u vagonima iz 1940-ih, u potpunom siromaštvu, želeći tako nasljedovati primjer svoga osnivača, sv. Franje Asiškoga. Susjedstvo u kojem živi osmero fratara jedno je od najopasnijih u Europi…

Upoznajte franjevce koji žive u starim vagonima u jednom od najopasnijih područja u Europi

Foto: Mario Laporta | Kontro Lab (Aleteia)

 

Na katoličkom portalu Aleteia, objavljena je priča o neobičnoj skupini franjevaca koji djeluju u Napulju. Oni, naime, žive u vagonima iz 1940-ih, u potpunom siromaštvu, želeći tako nasljedovati primjer svoga osnivača, sv. Franje Asiškoga.

Franjevci u Napulju djeluju od 1976. godine. Žive od onoga što drugi ljudi bacaju, a i vlak u kojem žive koriste upravo zašto što ga više nitko nije htio. Vagoni služe kao kapelice, ispovjedaonice, radionice… Franjevci također imaju mali vrt i mali voćnjak.

Susjedstvo u kojem živi osmero fratara jedno je od najopasnijih u Europi. Oni obilaze ljude u potrebi, trude se suosjećati s njima, saslušati ih i pružiti im utjehu. Oni također služe i u svojoj župi, redovito posjećuju zatvore i bolnice. Nikada ne prihvaćaju novac, samo nužne stvari poput deke i hrane koju kuhaju na starom štednjaku. Višak daju ljudima u potrebi.

U intervjuu za katolički časopis Famiglia Cristiana, brat Karlo objasnio je njihov neobičan način života: „Vlak predstavlja put kojim se krećemo, ali i jednostavnost i nesigurnost. S ovim vrijednostima nastojimo obnoviti duhovnost i učenje svetoga Franje“.

Ovi neobični franjevci svojim načinom života pokazuju da je malo potrebno za radostan i ispunjen život; ono materijalno nas nikada ne može ispuniti kao ljubav i pomoć iskazani bližnjemu u potrebi.

U galeriji fotografija možete vidjeti kako izgledaju vagoni u kojima živi osmero franjevaca:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
1 Comment

1 Comment

  1. Berislav

    12. listopada 2018. at 8:52

    Gdje?!

U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh