Roditelji i djeca

KAKO MOLITI ZA SVOJU ODRASLU DJECU

UPIRANJE PRSTOM ‘Moj je sin lijen jer njegov otac nikada nije tražio da napravi nešto po kući’ Nakon što smo objavili ulomka iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu” gdje autorica govori o krivici koju gotovo svi roditelji osjećaju i kako je moramo nadići, nastavljamo u drugom tonu - o onima koji svaku krivicu svaljuju na drugoga:

Foto: Unsplash, Adi Goldstein 

>>>Da bi molitva za vaše odraslo dijete bila učinkovita, morate ovo nadići 

Okrivljavanje drugih

Dakako, ima i roditelja koji sebe nikada nizašto ne krive. Umjesto toga, krivi su im svi ostali. Govore stvari poput: „Moja je kći nastradala zbog svojih prijateljica.” Ili: „moj je sin lijen jer njegov otac nikada nije tražio da napravi nešto u kući.”

Djetetov značaj uistinu jača, kada ima prilike uvidjeti vlastitu odgovornost u nekome svojem lošem postupku

Međutim, okrivljavanje drugih, umjesto predavanja takvih prilika Bogu, neće dovesti do toga da ih Bog izvede na dobro. Djetetov značaj uistinu jača, kada ima prilike uvidjeti vlastitu odgovornost u nekome svojem lošem postupku.
Ima roditelja koji sa svojom djecom uopće nemaju problema sve do mature. (Barem sam tako čula.) Problemi se pojave tek nakon što se dijete odseli i krene na fakultet ili se zaposli. Možda se problem pojavi kada dijete nikako da se zaposli. Ili stalno mijenja poslove. Ili na poslu zapadne u loše društvo. Ili uđe u brak s nekim tko ima probleme pa je taj brak od samih početaka težak. Ili, naprotiv, uđe u brak s dobrom osobom, ali je ona nezrela te joj nedostaje mudrosti i sposobnosti prosudbe pa se problemi samo nižu jedan za drugim.

Poznajem odraslu djecu čiji su životi bili praktično savršeni, sve dok nisu naišli na kakav nepovoljni utjecaj te je od toga trenutka sve krenulo nizbrdo. Ili su zapala u dugove pa su ih roditelji morali potpomagati novčano. Ili su se uvalili u različite nevolje, iz kojih su ih onda roditelji morali doslovce izvlačiti.

Molite Gospodina neka Vam pomogne da se prestanete okrivljavati za nešto što ste već učinili

S druge strane, poznajem roditelje koji su sa svojim djetetom imali problema od samih početaka, sve do kraja srednje škole, a tada se ono odjednom preobrazilo u prekrasnu produktivnu i uspješnu odraslu osobu. No prije nego je ta preobrazba nastupila, ti su roditelji, koji su inače sjajni kršćani, krivili sebe za sve probleme svojega djeteta.
Možda ste svoje dijete odgajali da bude dobra i bogobojazna osoba, a ono se ipak ne ponaša uvijek tako. Ili možda niste svoje dijete odgajali u vjeri, da se pouzdaje u Boga i ide Njegovim putovima pa Vam je sada zbog toga žao. Ili Vas – što je još gore – bračni drug krivi za ono što se događa pa osjećate još veću krivnju od one koju si sami pripisujete. Takav Vam je teret jednostavno pretežak.

„Gospodine, ne mogu promijeniti ono što se već dogodilo. Pomozi mi da sada, po molitvi, učinim velike stvari za svoju odraslu djecu. Pomozi mi da se prestanem kriviti za sve ono što vidim da u njihovim životima nije kako treba. Oduzmi od mene svako obeshrabrenje.”

Molite Gospodina neka Vam pomogne da se prestanete okrivljavati za nešto što ste već učinili.
Recite: „Gospodine, ne mogu promijeniti ono što se već dogodilo. Pomozi mi da sada, po molitvi, učinim velike stvari za svoju odraslu djecu. Pomozi mi da se prestanem kriviti za sve ono što vidim da u njihovim životima nije kako treba. Oduzmi od mene svako obeshrabrenje.”

Ne zaboravite kako obeshrabrenje nije isto što i neuspjeh. Obeshrabrenje je samo znak kako trebate više vremena provoditi sa svojim nebeskim Ocem, kako bi Vas On ohrabrio.

Iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu“ Stormie Omartian. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh