Aktualnosti

ŠTO SE DOGAĐA S BRAKOM?

Umjesto braka – civilno partnerstvo? Škotska priprema ozakonjenje heteroseksualnih civilnih partnerstava

Umjesto braka – civilno partnerstvo? Škotska priprema ozakonjenje heteroseksualnih civilnih partnerstava

Foto: Shutterstock


 

U Škotskoj je u pripremi izmjena zakona kojom bi se heteroseksualnim parovima omogućilo sklapanje civilnog partnerstva umjesto sklapanja braka.

Prijedlog zakona će u proceduru škotskog parlamenta biti upućen ujesen, a njime će se civilno partnerstvo omogućiti svima.

Naime, prošle je godine Vrhovni sud u Škotskoj utvrdio da je postojeći zakon, koji sklapanje civilnog partnerstva omogućuje samo istospolnim parovima, diskriminatoran.

Izmjena zakona potaknuta je slučajem heteroseksualnog para Rebecce Steinfeld i Charlesa Keidana, koji tvrde da je tradicionalna institucija braka patrijarhalna i seksistička.

Vrhovni je sud pristao uz argumenta ovog para, zaključivši kako je zabrana ulaženja heteroseksualnih parova u civilno partnerstvo u suprotnosti sa zakonom o ljudskim pravima te stvara nejednakost.

Shirley-Anne Somerville, tajnica škotskog Kabineta za socijalnu sigurnost i starije osobe, izjavila je da reforme zakona o civilnom partnerstvu u Škotskoj predstavljaju „revolucionarnu promjenu“.

„Osigurat ćemo ljudima mogućnost da uđu u zakonski priznati odnos koji odražava njihove osobne stavove“, kazala je Somerville.

Podsjetimo, sklapanje civilnog partnerstva istospolnim parovima je omogućeno 2005. godine, čime su takvi odnosi postali zakonski priznati. Manje od deset godina kasnije, 2014. godine, Škotska je legalizirala homoseksualne brakove.

Svoje je negodovanje ovim izmjenama zakona izrazio Kršćanski institut, kazavši kako je heteroseksualno civilno partnerstvo loša alternativa braku, jer su partneri u takvom odnosu mnogo manje obvezani. Oni se nadaju da taj prijedlog izmjene zakona neće proći.

Ljubav i poštovanje

Svjedoci smo da je danas brak ugrožen možda više nego ikada. Vjerujemo da je najveći problem u tome što ima malo onih koji prenose što brak zapravo jest, koji potencijal i snagu ima jedno zdravo zajedništvo muža i žene utemeljeno na Kristu. Zato smo mi u Kristoforima odlučili pokrenuti bračni tečaj pod nazivom „Ljubav i poštovanje“. U godinu dana koliko se tečaj održava u Hrvatskoj, kroz njega je prošlo 96 polaznika u četiri ciklusa i 15 grupa.

Polaznici tečaja svjedoče koliko je već nekoliko lekcija tečaja osnažilo njihov odnos i dalo smjernice za daljnji zajednički život. Nove grupe kreću u rujnu 2019. a kako se prijaviti i sve ostale informacije o tečaju možete pročitati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh