Duhovnost

O. AUGUSTYN PELANOWSKI

Uđi u arku, napravi taj korak Pogledajte na svijet očima Biblije kako biste vidjeli u kakvom svijetu živite. To je zaista istina, to nisu laži niti arhaične pripovijesti

Foto: Pixabay

 

U knjizi Postanka 7, 16 napisano je da su sve jedinke određene za život, sve životinje i cijela Noina obitelj, ušle u arku: Što uđe, sve bijaše par, mužjak i ženka od svih bića, kako je Bog naredio Noi. Onda Jahve zatvori za njim vrata.

On će me zaštititi, on će mi pomoći, ali ja mu moram pokazati da ja radim na tome

Razmislimo malo o tome. Što to znači da je Gospodin za njima zatvorio vrata? To znači da ti i ja moramo ući, ali on će nas zaštititi. Ako ja ne uđem u unutrašnjost te arke, ako ne napravim korak u smjeru stvaranja situacije u kojoj se mogu spasiti
od struja toga svijeta, od valova bezboštva, nečistoće, alkoholizma, od valova čega još – ambicije, gluposti i druge prljavštvine kakva postoji. Ako ja to ne učinim, ako ne učinim korake u tom smjeru, Gospodin neće zatvoriti vrata. On je zatvorio vrata jer su oni ušli. On će me zaštititi, on će mi pomoći, ali ja mu moram pokazati da ja radim na tome. Sami se nećemo spasiti – on nas spašava. Ali moramo učiniti taj korak.

Tako ja radim u svom životu, iako mi ne uspije uvijek sa srećom. Ponekad idem pet dana natrag, a jedan naprijed, ali to svejedno činim jer znam da je to moja šansa. Duh mene, Augustina, uvjerava da svaku večer moram osigurati svoj čamac za spašavanje. Ako to ne učinim, umrijet ću. Ne mislim da ste jači od mene što se tiče ponosa i skromnosti, čistoće i nečistoće, poštenja i siromaštva. Ima li ovdje koji od vas koji je besprijekoran?

Dobro razmislite, jer svake praznike preispitujete svoju ustrajnost, vjeru, izdržljivost. Svaki put kad izađete iz samostana, možete vidjeti djeluje li pojas za spašavanje ili tonete ravno na dno. I ostaje li što od te veze s Bogom ili je to sve jedno veliko ništa. Pozivam vas da jednom razmislite o tekstu Gospodin je za njim zatvorio vrata. Tu se javljaju jako zanimljive riječi.

U hebrejskom zatvoriti (sagar) je ista ta riječ koja se koristi u trenutku kada Bog zatvara Adama. To znači nekoga zaštititi, dati mu sigurnost. Ali da je Noina arka bila sastavljena uz puno propusta, da nije bila premazana katranom i smolom, da su daske bile sastavljene uz puno rupa između njih, što bi se dogodilo? Gospodin bi zatvorio vrata, a voda bi ušla kroz  otvore.

Osjećam da ćemo se s tim otvorima boriti još godinama.

Pogledajte na svijet očima Biblije kako biste vidjeli u kakvom svijetu živite. To je zaista istina, to nisu laži niti arhaične pripovijesti.

Iz knjige „Kako zavoljeti svoj život?“ patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh