Duhovnost

IZ KNJIGE KOJA IZLAZI USKORO...

Učinci svete mise Sveta misna Žrtva ima beskrajno učinkovitu vrijednost, kao veličanje, zahvaljivanje ili molitvena prošnja, ali i kao izmirenje

Foto: Shutterstock

 

Krist je svojom žrtvom na Križu otkupio čitav svijet. Milost kojom je grešnikovo srce obraćeno Bogu i dobiva oprost za krivnju, dolazi od njegove Muke. Isto tako, zadovoljština za kazne zbog grijeha proizlazi iz istog izvora. Beskrajne su zasluge ove žrtve, nemaju granica, protežu se na cijelo čovječanstvo, u svim vremenima i na svim mjestima.

„kad god se na oltaru obavlja žrtva križa na oltaru, vrši se djelo našeg otkupljenja“

Sveta misna Žrtva ima beskrajno učinkovitu vrijednost, kao veličanje, zahvaljivanje ili molitvena prošnja, ali i kao izmirenje. Na svakoj misi imamo pristup bezgraničnoj otkupiteljskoj snazi žrtve Križa za spasenje cijelog svijeta, „kad god se na oltaru obavlja žrtva križa na oltaru, vrši se djelo našeg otkupljenja“. Na svetoj se misi dobiva oprost lakih grijeha, ali ne i onih smrtnih. Sakrament pokore nužan je za spas svih onih koji su nakon krštenja pali u smrtni grijeh. Stoga se pomirljiva učinkovitost svete misne žrtve ne sastoji od dara oproštenja za smrtne grijehe, nego od usmjeravanja grješnika prema sakramentu pokore, usmjeravanjem njihovih srca k pokajanju pomoću stvarnih milosti i, kao posljedica toga, pripremanja njihove duše za susret s Kristom u euharistiji.

Svaka misa ima beskrajnu vrijednost, čak i kad svećenik prinosi žrtvu samo u pratnji svojeg ministranta. „Iz takve mise obilno blago posebne spasonosne milosti obogaćuje slavitelja, vjernike, cijelu Crkvu i cijeli svijet… milosti koja se ne daje u jednakom obilju samim primanjem Svete pričesti.“U prinosu Crkve ujedinjuju se ne samo nakane članova ovdje na zemlji već i onih koji su već postigli nebesku slavu, uključujući Blaženu Djevicu i sve svete. Misa se također prinosi za vjerne umrle koji su umrli u Kristu, ali koji još nisu pročišćeni, kako bi mogli ući u Kristovo svjetlo i mir.

Iz knjige „Presveta euharistija“ o. Thomasa McGoverna, koja izlazi uskoro!

www.figulus.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh