Najave

ODGOJ U SOLIDARNOSTI I ZA SOLIDARNOST

„Uči živjeti!“ – novi projekt udruge „Zdenac“ kojim se djecu želi poučiti životnim vrijednostima Udruga „Zdenac“ pokrenula je novi projekt kao pomoć roditeljima koji svoju djecu žele odgajati u vjeri. Cilj programa je poučiti djecu životnim vrijednostima, i to prakticiranjem istih u praksi. Program sadrži praksu solidarnosti, javne nastupe, te izlete uz zajedničko druženje. U nastavku pročitajte više o projektu

Uči živjeti!“ – novi projekt udruge „Zdenac“ kojim se djecu želi poučiti životnim vrijednostima

Današnji kršćanski roditelji nastoje odgajati svoju djecu u vjeri i to im je jako važno, ali ne ulažu dovoljno truda kako bi to i postigli.


Roditelji trebaju biti svjesni kako je na njima najveći dio posla, kada je u pitanju odgoj djece (društveni i vjerski) jer se društvo i okolina u kojoj živimo udaljila od autentične kulture koju je zamijenila umjetna kultura materijalizma i konzumerizma, koja je privlačna našim osjetilima, ali je pogubna za naš identitet. Suvremeno društvo u kojem živimo karakterizira potraga za srećom. Nikada prije u povijesti nismo vidjeli da se roditelji toliko brinu za sreću svoje djece kao u današnje vrijeme, a opet nikada prije nismo imali manje sretnu omladinu.

Problem popustljivog odgoja

Nove okolnosti pružaju roditeljima mogućnost da se ostvare u karijeri, tako nerijetko žene odlučuju biti poslovne žene i majke. Sada su roditelji ti koji pokušavaju zadovoljiti svoje potrebe, a sve to dovodi do popustljivog načina odgoja gdje su obiteljska pravila, granice i vrijednosti nejasni, neodređeni i promjenjivi. Osim obiteljskog doma, u život djece ulaze i institucije u kojima ona provode većinu vremena.

Važno je djeci otvoriti put prema usvajanju vrijednosti, što je važna zadaća roditelja, a kako znamo, djeca uče promatrajući – iskustveno. Kako bi čovjek bio potpuno biće, potreban mu je i vjerski odgoj jer je u njemu integriran tjelesni, psihički i duhovni aspekt bića. A da bi svaki od tih aspekata zaživio potrebno ga je razvijati i njegovati. Glavna je svrha moralnog i vjerskog razvoja osposobiti osobu za iskrenu i nesebičnu ljubav prema Bogu i bližnjemu.

„Uči živjeti!“

Roditeljima je važno da njihova djeca od najranije dobi pohađaju različite društvene aktivnosti i da postanu zreli, odgovorni ljudi, nositelji promjena u društvu. Kao odgovor na potrebe roditelja i svjesni svojeg poslanja i važnosti odgoja, osmislili smo projekt u kojem bi djeca učila i usvajala životne vrijednosti. Iskustveno učenje o sebi, drugima i svijetu kroz interaktivne radionice glazbe, španjolskog jezika i dramskih grupa. Program sadrži praksu solidarnosti (posjeti osobama treće životne dobi), javne nastupe, te izlete uz zajedničko druženje.

Stječući ta iskustva djeca se uče samopouzdanju, samopoštovanju, inicijativnosti, kreativnosti, otvorenosti, odgovornosti i empatiji. Tako se kroz ljubav, pravdu i poštenje odgaja njihova savjest. To je put milosrđa, solidarnosti, zahvalnosti i divljenja za Božje darove.

Po čemu je projekt poseban?

Posebnost ovog projekta jest prakticiranje vrijednosti kroz solidarnost u praksi. Spoj prve i treće generacije. Razmjena moralnih i duhovnih vrijednosti između prve i treće životne dobi kroz susrete, spontanost, životnu priču, pomaganje. Radit ćemo s djecom četvrtog i petog razreda osnovne škole. Tu smo populaciju odabrali jer su otvoreni novim sadržajima, jer su poslušni i daju se oblikovati. Graditi zajedništvo da osjete njegovu snagu i pridobiti ih kako bi ostali ujedinjeni i činili zdravo društvo, bili nositelji promjena u društvu.

Roditelji, koji volite svoju djecu, koji želite da vam djeca budu zrela, odgovorna, otvorena, puna samopouzdanja; djeca sa odgojenom savješću za ljubav, pravdu i poštenje; djeca koja će kročiti putem milosrđa i solidarnosti; koja će imati jaki kršćanski identitet i zdravi odnos s Bogom – NAZOVITE.

Prijaviti se možete u tajništvu udruge „Zdenac“, do 20. svibnja 2018. godine. Radionice će se održavati u Splitu i Zagrebu.

Telefon: 021/377 572

Mobitel: 095 251 1961 ili 095 871 6069

e-mail:  [email protected]

Detaljnije o projektu možete pročitati u sljedećem članku.

Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh