Osobni razvoj

POTICAJNO PROMIŠLJANJE

U vremenu tame slijedimo primjer Triju kraljeva, koji su strpljivo i hrabro slijedili svjetlo u tami i tako došli k utjelovljenomu Bogu Možda ćemo nasljedujući mudrace pobijediti sveprožimajuću tamu našeg vremena. I nama se svjetlo čini veoma visoko i udaljeno u ovom vremenu tjeskobe. Ali, poput Triju kraljeva, nismo sami na svojem putu...

U vremenu tame slijedimo svjetlo book evangelizacija portal 85

Foto: Shutterstock


 

Mnogi od nas prethodnih mjeseci, pa i godina, osjećaju da se je na sve nas nadvila strahovita tama. Kao da nešto nije u redu sa svijetom. Jasno, uvijek ponešto može poći po zlu. Svijet često nalikuje na brod koji plovi kroz oluje. Međutim, danas nam se čini kao da smo svi zajedno negdje skrenuli s tračnica. A u svakom trenutku povijesti kada što nije kako treba biti, ili mi mislimo da nije kako bi trebalo biti, vraćamo se unatrag i tražimo mjesto s kojega smo skliznuli, sve dok se ne vratimo do Edenskog vrta i shvatimo da je uvijek bilo tako.

Najviše što još možemo učiniti jest pokušati inspirirati druge i drugačije, poučiti ih i naviještati im Kristovu mudrost, poniznost i ljubav

Svi živimo samo u svojem vremenu. Naše vrijeme je pak vrijeme borbe za novac, dok su tjeskoba i neizvjesnost u porastu, posebice kod mladih. Društvo je u stalnom pokretu, a to gibanje pokreće informacijska tehnologija, sa svojim tisućama razloga i napetosti pred našim očima, i to tisuće puta u danu, stavljajući nas stalno pred gotov čin. Svatko je prisiljen o tome misliti, analizirati i nositi se s mnoštvom informacija koje mu se nude, dok je kao pojedinac guran dalje i dublje od drugih pojedinaca u zajednice s kolektivnim identitetom i ideologijom, u kojima ljudi postaju samo bespomoćni dijelovi toga golemoga globalnog organizma.

Ne bi trebala biti novost ustvrditi da je u postkršćanskom društvu religiju zamijenila politika, ali važno je zamijetiti što to znači. Negiranjem transcendentne istine, i to ne samo mogućnosti njezina razumijevanja, već i same činjenice da ona uopće postoji, nama kršćanima oduzet je svaki način komunikacije s društvom. Najviše što još možemo učiniti jest pokušati inspirirati druge i drugačije, poučiti ih i naviještati im Kristovu mudrost, poniznost i ljubav.

Isus nam je pružio model po kojem se možemo uhvatiti ukoštac s tim izazovom. Pozvani smo na poniznu vjeru, pouzdanje i poslušnost, ali i na žarku ljubav, koja traži neustrašivost i srčanost.

U ovom vremenu tame trebamo imitirati Tri mudraca, koju su strpljivo i hrabro slijedili svjetlo u tami

U ovom vremenu tame trebamo imitirati Tri mudraca, koju su strpljivo i hrabro slijedili svjetlo u tami i tako došli k utjelovljenomu Bogu. Tradicija prikazuje kraljeve kao mudre ljude iz različitih kultura, koji su zajedno putovali u harmoniji i skladu, imajući isti cilj. Njihove su oči bile usmjerene na jednu točku, iako ona sama nije bila njihovi cilj. Oni su gledali u svjetlo, koje im se je moralo činiti daleko i nedostižno dok su putovali po mraku kroz neprijatan krajolik. Ali su znali da im ne preostaje drugo nego slijediti svjetlo, da ih mrak ne bi zagušio. Oni su znali da će ih to svjetlo, kao siguran putokaz, dovesti na cilj, iako samo svjetlo nikada neće moći doseći. Jer koliko god ono bilo sjajno na nebu, bilo je tek znak Svjetla Svijeta, onoga koje svijetli u tami, a tama ga ne obuze, niti ga može obuzeti.

Tako i je s nama danas. Možda ćemo nasljedujući mudrace pobijediti sveprožimajuću tamu našeg vremena. I nama se svjetlo čini veoma visoko i udaljeno u ovom vremenu tjeskobe. Ali, poput Triju kraljeva, nismo sami na svojem putu. I sva ta tama koja se nalazi oko nas i koja nas možda već i guši, ne može ugasiti Svjetlo. Ako se i izgubimo jedni od drugih u tami svijeta i u svojim vlastitim tamnim noćima, uvijek možemo ponovo naći put u središte svega, gdje se nalazi Krist i gdje ga možemo naći. Na tom putu srećemo ostale putnike, s kojima moramo putovati zajedno, bez obzira na naše grijehe i međusobna neslaganja. Bitno je da se usredotočimo jedni na druge da bismo jedni u drugima prepoznali Krista. Ako se radije izoliramo i zatvorimo u sebe, nećemo moći pronaći Isusa.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh