Svjedočanstva

VALOVI MILOSTI

U tvome životu postoji ‘nerješiv’ problem? Pročitaj priču ove žene… Isus je često poučavao ljude drugom pogledu na stvarnost, jer toliko toga ovisi o tome što od nje očekujemo. Često su u procjeni događaja presudne naše predrasude, a ne ono što oni uistinu sa sobom donose u naše živote.

Kako je poznati psihijatar pomogao jednoj ženi da riješi problem koji je za nju bio toliko mučan da nije mogla o njemu govoriti

Foto: Shutterstock


 

Putem prema Varšavi, kamo sam se uputio na jedan kirurški zahvat, čitao sam knjigu Manfreda Lütza  Bog – Mala povijest Najvećega, koju sam kupio neposredno prije puta. Već sam sjedio u kupeu, kad sam naišao na ulomak u kojem autor opisuje svoje dojmove s terapeutskog kongresa 1995. godine. Slušao je predavanje Stevea Shazera , iskusna psihijatra, koji je opisao jedan izniman slučaj. Jednom mu se obratila pacijentica s problemom koji je za nju bio toliko mučan da nije mogla o njemu govoriti. U tom se slučaju ni ne počinje s terapijom. Ali Shazer je ipak pokušao. Postavljao joj je pitanja.

Savjetovao ju je da za sljedeći susret napravi „zadatak prvog sata“. Trebala je razmisliti o tome što joj se u životu dogodilo, a da to ne bi željela promijeniti…

– Na koje biste mjesto, na ljestvici od 1 do 10, stavili svoju muku? Nula znači da je toliko loše da gore ne može, a desetka da ste riješili svoj problem. Dakle, kamo biste smjestili svoj problem?

Pacijentica je odgovorila da bi je stavila na treće mjesto.

– A zašto ne na drugo? – upitao je Shazer i zamolio je da podrobno razmisli o svojem odgovoru, jer će u protivnom nehotice otkriti svoju tajnu.

Potom ju je upitao je li u posljednje vrijeme osjećala da bi se možda radilo o četvrtom mjestu i kad je to bilo te što je tada radila. I o tom je morala detaljno porazmisliti. Savjetovao ju je da za sljedeći susret napravi „zadatak prvog sata“. Trebala je razmisliti o tome što joj se u životu dogodilo, a da to ne bi željela promijeniti. Usto je trebala prisjetiti se što čini u situacijama u kojima se na ljestvici nalazi na četvrtom ili petom mjestu.

Sve se, prije ili kasnije, može pokazati kao dobra vijest. Potrebno je samo vjerovati i čekati, moliti i tražiti smisao i vrijednosti čak i u onom što izgleda potpuno besmisleno i bezvrijedno

Shazer joj je postavljao mnogo pitanja, koja su njezinu pozornost koncentrirale na uspješne aspekte njezina života. Žena se osjećala sve bolje i jednog se dana našla na osmom mjestu te je prekinula s terapijom. Nakon nekog vremena Shazer je od nje dobio razglednicu s odmora, na kojoj je napisala da je sada na dvanaestom mjestu!

U procjeni svojih života možemo se nedvojbeno koncentrirati samo na ono što nam nije pošlo za rukom i toliko se ožalostiti da ćemo čak i situacije koje nisu nimalo nemile ni tragične doživljavati s tugom, uvijek očekujući samo najgore. Pomoć običnog čovjeka toliko je promijenila mišljenje te žene da se naučila radovati životu.

Mislim da nas Isus uistinu može naučiti da živimo s dobrim vijestima. Sve se, prije ili kasnije, može pokazati kao dobra vijest. Potrebno je samo vjerovati i čekati, moliti i tražiti smisao i vrijednosti čak i u onom što izgleda potpuno besmisleno i bezvrijedno. Tko zna čekati, taj se uči radovati! (…)

Nastavak teksta možete pročitati u novoj knjizi p. Augustyna Pelanowskog „Valovi milosti“. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh