Vatikan

IZ KNJIGE FRANJO MEĐU VUKOVIMA

U trenutku odreknuća Ratzinger čini najvažniju gestu njegova pontifikata U tom uzvišenom trenutku Joseph Ratzinger odbacuje mit o nemoćnome papi – čije se snage gase poput svijeće – i odlučuje razumski, kao čovjek vlasti

U trenutku odreknuća Ratzinger čini najvažniju gestu njegova pontifikata

Foto: Pixabay


 

Ulazak u povijest

U trenutku odreknuća Ratzinger čini najvažniju gestu njegova pontifikata, koja će ući u povijest. To je plemenit, ponizan i hrabar čin. Revolucionaran. Benedikt XVI. dovršava reformu koju je započeo Pavao VI., koji je, kako bi pomladio Crkvu, odredio da se biskupi moraju povući za službe u sedamdesetpetoj godini života, te isključujući iz konklava kardinale starije od osamdeset godina.

Razumska odluka

njemački papa navješćuje potrebu da Crkvu vodi pastir koji ne bi gubio dodir s brzim promjenama suvremenog svijeta

Benedikt XVI. demitologizira papinsku službu, arhivira nadnaravnu sliku pape kao vječnog – dok smrt ne dođe – monarha, koji je nepogrješiv samo zato što je okružen dvorom spremnim da se zakune u nepogrješivost. Naprotiv, njemački papa navješćuje potrebu da Crkvu vodi pastir koji ne bi gubio dodir s brzim promjenama suvremenog svijeta. U tom uzvišenom trenutku Joseph Ratzinger odbacuje mit o nemoćnome papi – čije se snage gase poput svijeće – i odlučuje razumski, kao čovjek vlasti. „Mislim da bi moglo biti dovoljno ono što sam učinio“, povjerio je svome biografu Seewaldu unatrag nekoliko mjeseci. S druge strane, uvijek je govorio da nije mistik.

Nastavak čitajte u knjizi „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Ova knjiga ne govori samo vjernicima, samo manje poznate stvari o papi Franji nego se njezin autor bavi i Papinim prethodnicima, ali i, općenito, trenutnom situacijom u Crkvi na svjetskoj razini, a posebno Crkvom u Vatikanu.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh