Vjera i znanost

ČUDESNA BOŽJA STVORENJA

U SVAKOJ SMOKVI NALAZI SE JEDNA OSA Je li ovako savršen mehanizam mogao nastao sam od sebe?! Dok se bliži zima, prisjetimo se ljeta ovim zanimljivim tekstom. (Kad bismo češće zastali i razmišljali o čudesima kao što je ovo, koliko bismo se više divili našem Stvoritelju. Ako se je On toliko brinuo o svakom detalju stvorenog svijeta, kako se ne bi brinuo za nas i sve što nam treba?!)

Foto: Shutterstock


 

Smokva tehnički ulazi u kategoriju cvijeća, no ona je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Stručnjaci kažu da su smokve izokrenuti cvjetovi i da njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozrijeva u voće koje konzumiramo. Zanimljivo je i to da jedna smokva nije samo jedan plod nego njihov skup.

Smokve trebaju poseban proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati u pčele i vjetar pa im tu pomažu smokvine ose

Budući da cvjetaju iznutra, smokve trebaju poseban proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati u pčele i vjetar pa im tu pomažu smokvine ose. Smokva ne može preživjeti bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu živjeti bez smokvi jer tamo odlažu svoje ličinke.

Ženka ose ulazi u mušku smokvu, a dok ulazi kroz taj mali prolaz, slome joj se krila i ticala…

Naime, ženka ose ulazi u mušku smokvu, a dok ulazi kroz taj mali prolaz, slome joj se krila i ticala. Jednom kad uđu, više ne mogu izaći. Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, osa se razgrađuje, što je nužno u procesu stvaranja ukusne smokve.

Takav savršen mehanizam teško da bi mogao nastati sam od sebe, kao posljedica čiste slučajnosti. On je morao biti inteligentno isplaniran.

 

Knjiga Mudrosti 13,1

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh