Osobni razvoj

U SAMOSTANU SV. RITE, ZAŠTITNICE BRAKOVA

Talijanska redovnica pomaže mladenkama da odaberu vjenčanicu Talijanske mladenke odlaze po vjenčanice na neobično mjesto u umbrijskim brdima, gdje mogu odabrati svoju posebnu haljinu – sve za cijenu milodara!

Talijanska redovnica pomaže mladenkama da odaberu vjenčanicu

Mladenke se sv. Riti utječu u zagovor za svoj brak, a pritom ostavljaju svoje vjenčanice kao dar

Sestra Maria Laura iz Augustinskog samostana sv. Rite u Cascii, Italija, vodi skroman butik vjenčanica, skrojenih od doniranih korištenih vjenčanica.


„Velika mi je radost vidjeti djevojku koja će ostvariti svoju ljubav iz snova u haljini koja je prikladna za njezin najsretniji dan u životu”, kaže s. Maria Laura.

Još od 1950. godine mladenke hodočaste u Samostan sv. Rite da bi učinile zagovor sv. Riti za svoj brak, a pritom ostavljaju svoje vjenčanice u samostanu kao dar. S vremenom je samostan skupio stotine vjenčanica.

„Već unaprijed znam koju će (haljinu) odabrati; to se vidi na njihovim licima” 🙂

S. Maria Laura ušla je u samostan u dobi od 28 godina, a prije toga je bila krojačica i dizajnerica u Toskani. U samostanu je već nekoliko godina zadužena za kolekciju vjenčanicama, a uz pomoć ostalih redovnica koristi se svojim umijećem da prekroji haljine tako da odgovaraju svakoj budućoj mladenki koja to zatraži.

Redovnica švelja sastaje se s mladenkama prema dogovoru, a na sastanak često dolaze i članovi obitelji i djeveruše, da bi i oni izrekli svoje mišljenje. Ali sestra Maria Laura naglašava svoju naročitu intuiciju kad su haljine u pitanju.

„Već unaprijed znam koju će odabrati; to se vidi na njihovim licima”, kaže sestra. „Ako ikako možemo ispuniti vaš san, to ćemo i učiniti.”

Sveta Rita – zaštitnica brakova

Trenutno u prosjeku dolaze tri mladenke tjedno da bi odabrale vjenčanicu, dok se mjesečno samostanu pokloni desetak vjenčanica. Sve se haljine daju besplatno, ali potrebno je dati barem skroman milodar. No često ti darovi budu izdašni.

Tako je augustinski samostan postao posebno okupljalište mladenaka, što je i prikladno, jer je sv. Rita zaštitnica problematičnih brakova. Kad je svetici bilo 12 godina, njezini roditelji prisilili su ju na brak s mužem koji ju je godinama zlostavljao.

Nakon što je on umro, kad je njoj bilo 36 godina, Rita je ušla u Samostan sv. Marije Magdalene u Cascii, a koji sada nosi njezino ime te je mjesto na koje mladenke dolaze moliti za svoj brak i isprobavati vjenčanice.

Samostan izlazi ususret mladenkama koje si ne mogu priuštiti vjenčanicu

Dok je Italija i dalje u recesiji, samostan to čini kao znak svojeg služenja mladim ženama koje se udaju, no skromnije nego inače.

Jedna je buduća mladenka objasnila da je butik rabljenih vjenčanica njezina jedina opcija da kupi vjenčanicu, rekavši da „ako ne odaberem vjenčanicu ovdje, ne mogu si ju priuštiti”. Druga je pak rekla da se je „osjećala kao da je doma čim je došla”.

Izvor: CNA

Preveo Josip Sinjeri; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh