Duhovnost

ZAZIVI PREDRAGOCJENOJ KRVI KRISTOVOJ

U ovom je golema oslobađajuća snaga protiv neprijateljskih nasrtaja Prikazanjem svoje krvi, zajedno s onim svojeg tijela, Isus je sklopio novi savez čovječanstva s Bogom, zamijenivši tako savez sklopljen na Sinaju: svojom je neokaljanom krvlju okajao naše grijehe, darovavši nam potpuno otkupljenje.

Foto: Pixabay


Predragocjena Krv Isusova, poput zazivanja njegova Imena, čega smo se već dotakli, posjeduje golemu oslobađajuću snagu protiv neprijateljskih nasrtaja. Osvrnimo se na neke biblijske odlomke.

Levitski zakonik objašnjava da je, prema onodobnom poimanju, krv značila život. To shvaćanje potječe iz činjenice da kad god bi ljudi ili životinje izgubili krv, izgubili bi i život:

Jer je život živoga bića u krvi. Tu krv ja sam vama dao da na žrtveniku njome obavljate obred pomirenja za svoje živote. Jer krv je ono što ispašta za život. (Lev 17, 11)

Stoga je u kontekstu te kulture krv koju je Isus u svojoj muci prolio označavala njegov život koji je za nas položio.

Sv. Pavao se ovako o tome izjašnjava:

Na hvalu slave svoje milosti

njome nas zamilova u Ljubljenome,

u kome, njegovom krvlju,

imamo otkupljenje,

otpuštenje prijestupa

po bogatstvu njegove milosti. (Ef 1, 6 – 7)

Prikazanjem svoje krvi, zajedno s onim svojeg tijela, Isus je sklopio novi savez čovječanstva s Bogom, zamijenivši tako savez sklopljen na Sinaju: svojom je neokaljanom krvlju okajao naše grijehe, darovavši nam potpuno otkupljenje, što prvim kršćanima potvrđuje apostol Petar:

Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. (1 Pt 1, 18 – 19)

Ti tekstovi neminovno potvrđuju „dragocjenost“ Krvi Isusove. Kad ga s vjerom zazivamo, odmah iz njega izvire golema oslobađajuća snaga koju posjeduje. Postoje upečatljive litanije koje nas podsjećaju na prilike u kojima je Isus prolio krv: u molitvi u Getsemaniju, pri bičevanju, krunjenju trnjem, pri pribijanju ruku i nogu čavlima na križ, pri probadanju srca kopljem.

sto s djavlima i vracarskim urocima raul salvucci figulus knjiga

Ulomak iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?” talijanskog egzorcista Raula Salvuccija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje. Knjigu u elektroničkom izdanju možete kupiti ovdje. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh