Duhovnost

LJUDI KOJI „PLJAČKAJU NEBO”

U nebo ne ulazi nitko tko drugomu nije ‘sredio ulaz’ Nebo zauzimaju uporni – oni koji se ne daju pokolebati! Budimo siloviti i ne predajmo se – nikada!

Pater A. Pelanowski: U nebo ne ulazi nitko tko drugomu nije „sredio ulaz”

Foto: Shutterstock

 

„…siloviti ga grabe”!!!

„A od dana Ivana Krstitelja dosada kraljevstvo nebesko silom se probija i siloviti ga grabe.” (Mt 11, 12)

Ta objašnjenja tvore sliku nekoga izbačenoga kroz vrata, tko stavlja nogu između njih i vratnice. Nekoga tko se ne bi s tim pomirio čak i kad bi ga Bog izgnao, i na silu bi htio ući u nebo, dograbiti se neba pod svaku cijenu. A znamo da onamo ne ulazi nitko tko drugomu nije „sredio ulaz“. Nebo zauzimaju uporni ljudi, koji se ne daju pokolebati.

Da bi koga takva odgojio, Duh Sveti služi se mukom i skandalom – ili onime čim je odgojio svetog Petra: stalnim ponižavanjem pljuskama Sotone, odnosno ponižavajućim grijesima odnosno kušnjama, koje neprestano treba odricati u ispovjedaonici. Neki od nas ipak su neprestano mučeni određenim iskustvima, grijesima, kušnjama, ovisnostima, za koje imamo dojam da su nepobjedivi i da se stalno vraćaju, unatoč brojnim ispovijedima, i da se obavijaju oko nas poput zmije, da bi nas doveli u sumnju. Možemo li ih naposljetku pobijediti? Nekada, i uz iskrene molitve, Bog djeluje kao da ne želi pomoći! Što se događa? – pitamo se tada.

Bog želi da se ne prestanemo ispovijedati…

…da nikada ne sumnjamo, da se stalno preobraćamo, da stalno u sebi budimo volju za borbom, sličnu volji ratnika koji nakon mnogo udaraca ustaje i ponovno udara neprijatelja. Nikad se ne predaje. Koliko se puta zmija pokušava omotati i proždrti, toliko puta se snagom Isusa treba odmotati i osloboditi. Nikada se nemoj prestati ispovijedati. Treba biti kao Harpagon!

Tekst je osnažen glagolom harpadzo – ‘uzimati’, ‘oduševljavati’, ‘osvajati’, ‘oduševljavati se’, ‘očarati’ („siloviti ga grabe”). Svi u Poljskoj znaju što znači biti Harpagon, netko tko će pod svaku cijenu doći do cilja, netko lakom. Harpagos znači i ‘razbojnički’, ‘lupeški’. Isus govori o ljudima koji „pljačkaju nebo”. (…)

Nema Više vremena; knjiga; autor Augustyn Pelanowski OSPPE; Nakladnik Figulis; 2017

Iz knjige „Nema više vremena!” Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh