Svijet

'ZA OBRANU ŽIVOTA I ISTINE'

U Madridu više od 100 tisuća ljudi prosvjedovalo protiv pobačaja Kritizirali su niz španjolskih zakona koji ugrožavaju ljudske živote i dostojanstvo

Foto: Screenshot, YouTube/Alerta España V

 

Prošlog je vikenda u Madridu održan “Prosvjed u obranu života i istine”. Na njemu je sudjelovalo više od 100.000 ljudi, javlja Narod.hr.

Više od 200 organizacija civilnog društva s brojnim organizacijama iz Europske federacije „One of Us”, NEOS-a, Skupštine udruga za život, slobodu i dostojanstvo i „Platforme Svaki život je važan” kritizirali su niz španjolskih zakona koji ugrožavaju ljudske živote i dostojanstvo.

Predsjednik udruge „One of us” Jaime Mayor Oreja započeo je svoj govor osvrtom na odluku Vrhovnog suda SAD-a koji je ukinuo pravo na pobačaj u SAD-u kao ustavno pravo. „To pokazuje da rasprava o kulturi života nije zatvorena, daleko od toga, i da će prevladati nad kulturom smrti.”
„Nedostatak prisutnosti pogoduje ekstremizmu zakona i stoga je važno mobilizirati i braniti život i ljudsko dostojanstvo u našem društvu pred nemilosrdnim društvenim neredom. Bit ćemo prisutniji, ujedinjeniji i aktivniji nego ikad. Neophodno je mobilizirati i braniti kršćanske temelje našeg društva pred nemilosrdnim društvenim neredima. Danas nismo ovdje u raspravi o prošlosti, već da podignemo svijest i pripremimo se za raspravu o budućnosti”, dodao je.

U Španjolskoj od 1985. više od 2,5 milijuna pobačaja

Nayeli Rodríguez, nacionalna koordinatorica kampanje „40 dana za život za Španjolsku”, upozorila je da je u Španjolskoj bilo više od 2,5 milijuna pobačaja otkako je Zakon o pobačaju stupio na snagu 1985.

Inače, reformu zakona o pobačaju odobrilo je 17. svibnja španjolsko Vijeće ministara. Između ostalog, prijedlog zakona bi omogućio djevojkama od 16 i 17 godina da pobace bez pristanka roditelja. Prijedlog zakona ide u Kongres (donji dom) na raspravu i glasovanje, a zatim u Senat.

Fernández de la Cigona iz Instituta za obiteljske studije rekao je da vlada želi promijeniti stvarnost i reći da je „ubijanje dobro i suosjećajno”, dok je „briga, molitva, pomaganje onima kojima je potrebna ruka pomoći umjesto toga loše”.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh