Aktualnosti

U Mađarskoj dopuštena skupna odrješenja od grijeha

Foto: Shutterstock

 

Zbog epidemije koronavirusa, Mađarska biskupska konferencija proglasila je izvanredno stanje u kojem će se sakrament pomirenja moći slaviti bez pojedinačne ispovijedi.

Dekret o mogućnosti skupnog odrješenja grijeha objavljen je 17. ožujka, prenosi medjugorje-info.

 

„Na osnovu izvanrednoga stanja, od ovoga trenutka do opoziva moguće je udijeliti odrješenje na skupni način”, stoji u priopćenju. Prema Crkvenom zakonu (kan 961 – 963), ako postoji „težak hitni slučaj”, moguće je udijeliti odrješenje bez prethodnoga priznavanja grijeha u vidu ispovijedi. Inače je to dopušteno samo ako nema dovoljno ispovjednika koji bi u pristojno vrijeme mogli slušati pojedinačne ispovijedi na redoviti način. Da bi ovo skupno odrješenje bilo valjano, vjernik svoje teške grijehe koje zbog izvanrednoga stanja nije ispovjedio treba pojedinačno ispovjediti kad se za to ukaže prilika.

Iako su sva misna slavlja obustavljena, vjernike se poziva da ostanu u molitvi: „Jačajmo svoje povjerenje u Boga i u druge ljude kroz molitvu i dobar primjer.”

Priredila Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh