Vijesti

U 111. GODINI ŽIVOTA // Preminula s. Candida Bellotti, najstarija redovnica na svijetu

Više od 85 godina bila je članica Družbe sestara Kćeri Sv. Kamila de Lellisa

Redovnica Kamilijanka, sestra Candida Bellotti, preminula je u 110. godini života u matičnoj kući sestara Kamilijanki u Lucci u Italiji. 20. veljače ove godine bila je proslavila svoj 110. rođendan.

Bila je najstarija redovnica na svijetu

Sestra Candida bila je najstarija redovnica na svijetu. Više od 85 godina bila je članica Družbe sestara Kćeri Sv. Kamila de Lellisa ili popularno zvanih „Kamilijanki”. Isto tako toliko je godina djelovala u službi dvorbe bolesnika budući da je ova redovnička zajednica bolnička Družba koja ima karizmu prvenstveno brinuti se o bolesnicima.

Nikada se nije pokajala što je odlučila postati redovnicom

Sestra Candida imala je još veoma bistro pamćenje zadnjih godina, a sve je osvajala svojim svijetlim duhom i ljudskom simpatičnošću. Budući da je doživjela već duboku životnu starost, ona je još uvijek bila koliko- toliko pokretna. Kazala je da se za svoj životni izbor redovnice u ovih 85 godina nikada nije pokajala.

Svoj je život posvetila služenju i njegovanju bolesnika

Ova skromna redovnica svoj je cijeli životni vijek bila posvetila služenju i njegovanju bolesnika. Odrasla je u skromnoj obitelji gdje je katolička vjera imala duboke korijene. Kao djevojka počela je izučavati zanat za krojačicu, međutim u svojoj dvadesetoj godini spoznala je svoj redovnički poziv. Njezin ispovjednik pokazao joj je put do „crvenog Križa“ sv. Kamila.

Redovnički poziv

U Družbu sestara Kamilijanki stupila je 5. siječnja 1931. godine. Nakon novicijata položila je 16. srpnja 1932. godine svoje prve redovničke zavjete u nazočnosti tadašnjega nadbiskupa Lucce mons. Antonija Torrinija. Kao redovnica djelovala je u Forte dei Marmi, Rimu (gdje je izučila školu za njegovateljicu), Turinu, Camaiore i Viareggio. Bila je i magistra za nove sestre koje su stupale u Družbu.

Za 100. rođendan hodočastila je u Lurd

U Jubilarnoj Godini 2000. umirovljena je kao 93. godišnjakinja te je premještena u matičnu kuću sestara u Lucci. Neumorna je bila svih zadnjih godina života i bila je još puna redovničkog života. Duhovno i tjelesno je bila aktivna, a njezinim susestrama nije nedostajalo njezinih šaljivosti, smijeha i ljubaznosti. Za svoj 100. rođendan hodočastila je u Lurd. A za 107. rođendan 2014. godine bila joj je jako velika radost, Misu slaviti s papom Franjom u kapeli doma svete Marte i nakon Mise kratko se susresti s njim.

Proslava 110. rođendana

Ove joj je godine papa Franjo i pismeno čestitao rođendan, a rođendanskom slavlju nazočio je i biskup Talijanske biskupije Lucca mons. Benvenuto Italo Castellani te provincijalka kamilijanki sestra Giuliana Fracasso. Sestra Candida Bellotti proslavila je bila i svoj 110 rođendan u godini kada se slavi 150. obljetnica smrti utemeljiteljice kamilijanki Blažene Marije Domenica Brun Barbanti.

Izvor:  KTA BIH

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh