Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Tvoj slavni dolazak iščekujemo! Onima koji je razumiju, to je jedna od najdražih rečenica u Svetoj Misi.

Tvoj slavi dolazak iščekujemo!

Foto: Shutterstock

 

Usklik ‘tvoj slavni dolazak iščekujemo’ daje smisao našoj vjeri

Znamo da nakon što po molitvi svećenika Isus dođe na oltar, slijedi svećenikovo: „Tajna vjere“, na što puk odgovara: „Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo.“

Usklik ‘tvoj slavni dolazak iščekujemo’ daje smisao našoj vjeri; ako općenito mislimo na Kristov drugi i konačni dolazak, tj. na svršetak ovog i ovakvog svijeta, ili ako mislimo na susret s njime koji će se dogoditi u trenutku naše zemaljske smrti. No moramo iskreno priznati da rijetko tko od nas te riječi izgovara s oduševljenjem. Većina nas htjela bi da se taj konačni susret dogodi što kasnije i toga smo itekako svjesni. To je vjerojatno zato jer smo ‘preskočili’ još jedno važno značenje tog usklika.

Ja tu radost doživljavam, a znam da i mnogi drugi, tako da me Isus iznenadi svojim iznenadnim, neočekivanim dolaskom. Dogodi se da…

 Isus u svojoj Velikosvećeničkoj molitvi moli Oca za nas, svoje vjernike (v. Iv 17, 1-26). U toj molitvi on ne traži Oca da nas uzme iz ovoga svijeta, već moli da nas Otac ispuni puninom njegove (Isusove) radosti.

Mnogi smo tu radost prvi put iskusili u trenutku kad smo imali iskustvo rođenja u Duhu Svetome, ili iskustvo ispunjenja Duhom Svetim; neki u trenutku odrješenja u ispovijedi, neki u nekoj drugoj prilici. Nakon tog prvog iskustva duboke nutarnje radosti, ona se nekima događa češće, a nekima rjeđe. Ja tu radost doživljavam, a znam da i mnogi drugi, tako da me Isus iznenadi svojim iznenadnim, neočekivanim dolaskom. Dogodi se da me njegova prisutnost preplavi bez da u tom trenutku molim ili razmišljam o njemu. Pa tko ne bi bio radostan kad mu Gospodin sasvim neočekivano iskaže takvu milost? Kad mi se je to počelo događati, upitao sam ga zašto to čini, a on mi je jasno odgovorio: „Ti se često sjetiš mene bez da me nešto trebaš, zašto se ja onda ne bih sjetio tebe?“

Ako netko još uvijek nema to iskustvo, možda bi prvo trebao početi meditirati (razmatrati) o njemu

Ipak, najposebniji trenuci te radosti događaju se za vrijeme Svete Mise, a posebno u pričesti. Osim što mene, a vjerujem i mnoge druge, Gospodin iznenadi svojim prisutnošću, on me često, pa mogao bih reći i gotovo na svakoj Svetoj Misi, iznenadi i nekom svojom riječju, mišlju, spoznajom. Ta nazvao nas je prijateljima, nas kojima je saopćio sve što je čuo od Oca; nas koji smo ljubitelji Svetog pisma u kojem je to ‘sve što je čuo od Oca’ zapisano. A prijatelji uvijek mogu iščekivati njegov iznenadni i nenajavljeni dolazak.

Ako netko još uvijek nema to iskustvo, možda bi prvo trebao početi meditirati (razmatrati) o njemu. A Crkva nas uči da je to proces u kojem razmišljamo i zamišljamo tj. maštamo i tako razvijamo osjećaje i volju (KKC 2706), a onda obraćati puno više pažnje na usklik: „Tvoj slavni dolazak iščekujemo.“ Jer, s vremenom ćemo se zaista početi radovati i njegovom konačnom dolasku.

O tome što je Sveta Misa, kako se kvalitetno pripremiti i u njoj sudjelovati djelatno i plodonosno možete čitati u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Autor: Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh