Razmišljamo o evanđelju

„EVO TI MAJKE“

Tužna stvarnost: mnoge majke danas svoje zemaljske dane završavaju u staračkim domovima „Jedne subote približila mi se jedna starica i, saznavši da sam Talijan, počela je razgovarati sa mnom govoreći mi da je u SAD stigla početkom prošlog stoljeća i da ima desetero djece. U tom trenutku iz očiju su joj potekle dvije velike suze te mi je rekla: 'Nitko me od moje djece ne posjećuje. U srcu mi je mač!'. Njene su me riječi duboko ganule.“

Tužna stvarnost: mnoge majke danas svoje zemaljske dane završavaju u staračkim domovima

Foto: Shutterstock

 

(Iv 19,25-27)

 

Kako je tužno vidjeti u ovom naraštaju da mnoge majke svoje zemaljske dane završavaju u staračkim domovima

Sa križa Isus kaže Ivanu: „Evo ti Majke!“. I Ivan, učenik kojeg je Isus ljubio, uze je k sebi kako bi joj bio blizu s velikom ljubavlju.

U ovom naraštaju, nažalost, ima djece koja su napustila bilo Mariju, duhovnu majku, bilo majku koja im je dala smrtno tijelo. Jedno je sigurno: što više ljubimo Mariju, duhovnu majku, više ljubimo svoju roditeljicu. Iz Marije se siše ljubav ne samo za Isusa, našeg Gospodina, nego i za zemaljsku majku. Tko napusti Isusovu Majku, lako napušta i zemaljsku majku. Tko rasplače Djevicu Mariju, Majku Isusovu i našu, rasplače i svoju zemaljsku majku. Kako je tužno vidjeti u ovom naraštaju da mnoge majke svoje zemaljske dane završavaju u staračkim domovima. U ovim domovima nalazi se mnogo tužnih majki jer su smetnja u kućama svoje djece. Koliko je nezahvalnosti u srcima mnoge djece! Ali istina je i da se ne smije zaboraviti da se u starosti žanje ono što se posijalo u mladosti. Danas mnoga djeca odrastaju bez prisustva majke koja radi.

U tom trenutku iz očiju su joj potekle dvije velike suze te mi je rekla…

Bio sam veoma mlad i bio sam u jednom sjemeništu u SAD-u. Subotom smo mi sjemeništarci bili slobodni i voljeli smo ići u staračke domove da ih razveselimo glazbom i pjesmama. Jedne subote približila mi se jedna starica i, saznavši da sam Talijan, počela je razgovarati sa mnom govoreći mi da je u SAD stigla početkom prošlog stoljeća i da ima desetero djece. U tom trenutku iz očiju su joj potekle dvije velike suze te mi je rekla: „Nitko me od moje djece ne posjećuje. U srcu mi je mač!“. Njene su me riječi duboko ganule.

U SAD su 60-tih godina starački domovi bili već vrlo popularna moda. Sad se i u našoj Zemlji širi ova moda. Kako tužno! Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh