Duhovnost

DOVEDI U RED SVOJ DOM

TUGA, KAJANJE, STID, BOL Mi zatvaramo te osjećaje i to nas može na kraju stajati života Grijeh jednog čovjeka unosi nemir u cijelu okolinu, ali i skrušenost jednog čovjeka unosi red u cijelu okolinu!

TUGA, KAJANJE, STID, BOL Mi zatvaramo te osjećaje i to nas može na kraju stajati života

Foto: Unsplash, Jeremy Perkins

 

U ono se vrijeme Ezekija razbolje nasmrt. Prorok Izaija, sin Amosov, dođe mu i reče: „Ovako veli Jahve: ‘Uredi kuću svoju, jer ćeš umrijeti, nećeš ozdraviti.’“ Ezekija se okrenu zidu i ovako se pomoli Jahvi: „Ah, Jahve, sjeti se da sam pred tobom hodio vjerno i poštena srca i učinio što je dobro u tvojim očima.“ I Ezekija briznu u gorak plač. Tada dođe riječ Jahvina Izaiji: »“Idi i reci Ezekiji: Ovako kaže Jahve, Bog oca tvoga Davida: ‘Uslišao sam tvoju molitvu, vidio tvoje suze. Izliječit ću te; za tri dana uzići ćeš u dom Jahvin. Dodat ću tvome vijeku petnaest godina. Izbavit ću tebe i ovaj grad iz ruku asirskoga kralja. Jest, zakrilit ću ovaj grad!’“ (…) Izaija naloži: „Donesite oblog od smokava, privijte mu ga na čir i on će ozdraviti.“ (Iz 38, 1 – 6. 21)

Izaija je rekao kralju da dovede u red svoj dom, jer grijeh jednog čovjeka unosi nemir u cijelu okolinu. To također znači da skrušenost jednog čovjeka unosi red u cijelu okolinu – ako je uspješna, tj. iskrena. Kad je jedna osoba u obitelji teško bolesna, tad su svi uznemireni. Kada u zajednici jedna ovca ima bolesnu savjest, cijela zajednica proživljava duhovno rastrojenje.

Kad je Izaija izišao iz palače, Ezekija se „okrenuo prema zidu i plakao u samoći pred Bogom“. I efekt je bio takav da se prorok čak i nije uspio vratiti kući te mu je Bog naredio da se vrati i obavijesti kralja o promjeni presude. Pogledaj što se dogodilo: Bog je poništio svoju presudu, on je promijenio svoju presudu! Je li to učinio zbog prorokove molitve? Ne, učinio je to jer je grešnik zaplakao ispred zida! Molitva čovjeka osuđena na smrt imala je veću vrijednost kod Boga negoli molitva proroka!

Kad mi sebi uistinu zadajemo takvu bol u savjesti, tada Bog za nas može promijeniti i nepromjenjiva pravila vremena, čak može vratiti vrijeme unatrag zbog nas!

Zanimljiva mi je još jedna stvar iz tog događaja. Čitamo da je Ezekija patio zbog nekakva čira – možda je to mogao biti tumor, tko zna. Prorok je naredio da mu na čir stave oblog od smokava – kakav li je to sladak lijek! U zdravstvenoj situaciji u kakvoj je bio kralj zbog Božje odluke, sam lijek nije imao nikakva značenja, a ipak nam Biblija daje cijeli opis tog liječenja. Možda je to onda ipak nešto važno? Stavljanje obloga od smokava zove se marah te su zapisana samo tri slova: M, R, H, a ta je aktivnost samo jednom zapisana u hebrejskoj Bibliji, što pokazuje njezinu jedinstvenost. Štoviše, aliteracija takva liječenja daje riječ milosrđe – raham.

Biblija nam pokazuje da puno bolesti proizlazi iz naše neuredne unutrašnjosti, a ne iz neuredna doma

Milosrđe je poseban Božji dar, skriven često u prozaičnim aktivnostima, kao, npr., pritisnuti čelo na hladan zid, pustiti suzu niz lice… To je „rasijecanje“ unutrašnjosti, njezino čišćenje. Biblija nam pokazuje da puno bolesti proizlazi iz naše neuredne unutrašnjosti, a ne iz neuredna doma. Proizlaze iz nedostatka pokazivanja takvih osjećaja kao što su tuga, kajanje, stid, bol. Mi zatvaramo te osjećaje i to nas može na kraju stajati života.

Iz knjige „Od Duha do uhaˮautora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Koliko je važan osjećaj stida pročitaj i u ovom ulomku iz iste knjige:

Osjećaj koji izbjegavamo kao vatru, a vodi spasenju 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh