Osobni razvoj

SAVJET MAJKAMA

Trudna sam s četvrtim djetetom i nemam podršku bližnjih… „Svjesna sam da postoje velike predrasude prema obiteljima s puno djece, ali nikad nisam ni pomišljala da bi moja vlastita obitelj reagirala na taj način. Navikla sam na negativne komentare od stranaca, ali moja me majka jako povrijedila…“

Trudna sam s četvrtim djetetom i nemam podršku bližnjih. Što mi je činiti?

Foto: Shutterstock

 

Draga Katrina,

Susrećem se s brojnim negativnim komentarima od kad smo prenijeli vijest o četvrtoj trudnoći. Kad sam bila trudna s ostalom djecom, imala sam puno veću podršku okoline. Moji su roditelji zapravo ti koji se najgore ponašaju. Kad sam rekla svojoj majci da sam opet trudna, rekla mi je da je jako razočarana. Također, rekla je i da je četvero unučadi prevelik teret za nju i moga oca, te da je to i financijski previše jer ne mogu kupovati toliko božićnih i rođendanskih poklona. To me toliko zaprepastilo i uzrujalo da od tad nismo puno pričale. Roditelji mog supruga također nisu baš oduševljeni.

Svjesna sam da postoje velike predrasude prema obiteljima s puno djece, ali nikad nisam ni pomišljala da bi moja vlastita obitelj reagirala na taj način. Navikla sam na negativne komentare od stranaca, ali moja me majka jako povrijedila.

 

Odgovor:

Poštovana,

Kad sam zatrudnjela u ranim dvadesetima, i moja je majka bila jako kritična. Moglo bi se čak reći da je bila razočarana. Nisam završila fakultet, moj muž je bio bez posla, živjeli smo u otrcanom stančiću. Roditelji žele samo najbolje za svoju djecu, a započeti obitelj s takvom nesigurnom budućnošću nije bilo ono što je ona željela za mene. Željela je „bolje“ za kćer, kao i većina roditelja.

Možda negativni komentari tvoje majke prikrivaju njezinu zabrinutost za tebe. Možda je zabrinuta zbog financijske odgovornosti u velikoj obitelji, možda se brine da ćeš se razboljeti brinući za toliko male djece, ili da će to otežati tvoj brak. Je li tvoja majka odrasla s brojnom braćom i sestrama u obitelji koja je jedva spajala kraj s krajem? Ili se možda osjećala zanemarenom i morala natjecati za roditeljsku pažnju? Ili je bila jedinica? Njezin je odgoj utjecao na njezin stav.

Kažeš da jedva razgovarate jer te povrijedila – preporučujem da to ispraviš. Reci joj da ste ti i suprug spremni za još jedno dijete i da ste uzbuđeni. Reci joj da ne želiš stres za vrijeme trudnoće jer to nije dobro za dijete. Što se tiče suprugovih roditelja, primijeni isti pristup. Možeš tu negativnost pretvoriti u ledenu bitku među obiteljima – što nije dobro ni za koga, ili shvatiti njihove komentare kao zabrinutost. U svakom slučaju, prioritet ste ti i tvoja beba. Ako nastave s negativnošću, trebala bi prestati komunicirati s njima do poroda. Vjerujem da će im stavovi „omekšati“ kad upoznaju bebu.

 

Katarina

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh