Osobni razvoj

Tri uvjeta za mjesto vjenčanja // Zašto ne mogu imati katoličko vjenčanje na otvorenome? Crkva ne dopušta vjenčanje u prirodi

Zašto ne mogu imati katoličko vjenčanje na otvorenome

Zašto katolička vjenčanja ne mogu biti na otvorenome? Vjerovali ili ne, Katolička crkva ima razloge koji se protive vjenčanju izvan crkvene zgrade. Ti razlozi nisu samo puki hir i nije im svrha zapriječiti čije vjenčanje iz snova.

Da bismo razumjeli zašto Crkva zabranjuje vjenčanja na otvorenome, moramo promisliti o sakramentu braka i što znači biti pozvan od Boga na bračni poziv. Zbog onoga što su nam mediji usadili, možemo pomisliti da je brak izvanjsko slavlje vjenčanja, a ne cjeloživotno predanje Bogu i budućemu supružniku.

Velečasni Joe Krupp objašnjava tri uvjeta koja određuju gdje se katolici mogu vjenčati.

„Kao katolici, vjerujemo da je brak sakrament: sveti trenutak koji nam Isus udjeljuje. Kada slavimo taj sakrament, to činimo na posvećenu i blagoslovljenu mjestu. Pritom trebaju biti ispunjena tri uvjeta, jer nam je brak važan i jer je svet.“

  1. Posvećeni prostor: Vjenčanja držimo toliko posebnima da ona zahtijevaju i posebno mjesto koje je za njih predviđeno. Taj prostor ne mora biti predviđen samo za vjenčanja, već i za druge svete čine. No to ne može biti prostor na kojem se odvijaju profane stvari.
  2. Sveto mjesto: Kada kažemo da je nešto sveto, onda to znači da je blagoslovljeno od Boga i da ga je Bog dodirnuo. U tu kategoriju spadaju i mnoga druga mjesta osim crkava.
  3. Blagoslovljeno mjesto: Crkva nas uči da su pojedina mjesta (pa čak i osobe) izdvojena i određena za liturgiju i da nisu obična. To je prostor namijenjen za protjecanje Duha Svetoga posredstvom klera na Božji narod, što se odvija u vjerskim obredima.

Istini za volju, u određenim okolnostima biskup može dati posebno dopuštenje mladencima da koriste neko drugo mjesto za vjenčanje osim uobičajenih, ali za to su potrebni posebni razlozi.  Najvjerojatnije je da vaša želja da se vjenčate u prirodi, usred Božjih stvorenja, neće biti dovoljan razlog da uvjeri vašeg biskupa.

Autor: Becky Roach (Catholic link)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh