Duhovnost

OBOGATI OVU KORIZMU NOVIM POBOŽNOSTIMA

Tri snažne pobožnosti u sjećanje na Kristovu muku Ove tri pobožnosti mogu našu Korizmu učiniti plodonosnijom…

Obogatite ovu Korizmu manje poznatim pobožnostima u sjećanje na Kristovu muku

Foto: Shutterstock

 

Korizma je posebno razdoblje u crkvenom kalendaru, usredotočeno na Kristovu muku i smrt. To nam daje priliku da razmislimo o Isusovoj patnji, dok prepoznajemo naše grijehe zbog kojih je raspet na križu.

Kao što Katekizam Katoličke Crkve jasno izriče da su „sami grešnici bili uzročnici i kao oruđe svih muka što ih je pretrpio božanski Otkupitelj.“ Uzimajući u obzir to da naši grijesi vrijeđaju samoga Krista, Crkva ne oklijeva pripisivati kršćanima najtežu odgovornost u muci Isusovoj. To nas ne treba učiniti depresivnima, već nam treba pomoći da priznamo koliku bol naši grijesi nanose Isusu.

Tijekom stoljeća, oblikovane su različite pobožnosti kako bi istaknule tu činjenicu i u vjernicima probudili dubok osjećaj tuge zbog grijeha. Korizma je vrijeme da se „pokajemo i vjerujemo u Evanđelje“.

Ovo su tri snažne pobožnosti iz Raccolate koje ti u tome mogu pomoći, a primjerene su za petke u Korizmi.

Klekni u 15 sati i izmoli pet Očenaša i pet Zdravomarija

Mjesno crkveno vijeće pod vodstvom sv. Charlesa Borromeoa, milanskog nadbiskupa, propisalo je da crkveno zvono treba zvoniti svakog petka u 15 sati, kako bi podsjetilo vjernike na Isusovu muku. Ta je pobožnost postala vrlo popularna, pa ju je papa Benedikt XIV. 1740. godine proširio na cijelu Crkvu. Pozvao je vjernike da u 15 sati kleknu i izmole pet Očenaša i pet Zdravomarija, u znak sjećanja na muku i agoniju Isusa Krista, te za nakane Svetog Oca i obraćenje grešnika.

Meditiraj tri sata

Svećenik iz Lime (Peru), otac Alfonsus Messia, razvio je u 18. stoljeću posebnu pobožnost u čast Isusovoj snažnoj patnji na križu. Na Veliki petak, ili bilo koji drugi petak, meditiraj tri sata u skladu sa svojim mogućnostima. Počni u podne i završi u 15 sati. Tijekom meditacije možeš razmišljati o bilo kojem aspektu muke, poput Kristovih svetih rana, koristeći se biblijskim komentarima, ili uz vodstvo svećenika.

Molitva svetog Pija V.

O moj Gospodine, Isuse Kriste razapeti, od Djevice Marije, otvori svoje uši i poslušaj me kao što si poslušao svog vječnog Oca na gori Tabor.

O moj Gospodine, Isuse Kriste raspeti, od Djevice Marije, otvori svoje oči, i pogledaj me kao što si s križa gledao svoju ucviljenu Majku.

O moj Gospodine, Isuse Kriste raspeti, od Djevice Marije, otvori svoja blažena usta i govori kao što si govorio svetom Ivanu kad si ga dao za sina svojoj najdražoj Majci.

O moj Gospodine, Isuse Kriste raspeti, od Djevice Marije, otvori svoje ruke, i prigrli me, kao što si ih otvorio na križu prigrlivši cijelo čovječanstvo.

O moj Gospodine, Isuse Kriste raspeti, od Djevice Marije, otvori svoje srce, i u njemu primi moje srce, usliši sve što tražim od tebe, ako se slaže s tvojom svetom voljom.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh