Brak i odnosi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Tri popisa koje bi svaki samac trebao imati prije pronalaska životnog partnera Najbitnije je da dobro razmislite što želite od partnera i upotrijebite ove popise kako biste donijeli ispravnu odluku. Ako ih sastavite dok ste još solo, oni vam itekako mogu pomoći da izbjegnete brzoplete odluke utemeljene na osjećajima i nagađanjima.

Foto: Unsplash; Cathryn Lavery

Jednog je dana Sundi sa mnom podijelila nešto tako jednostavno, a toliko duboko i važno. To mi je pomoglo da shvatim što želim i trebam u vezi. Naime, ohrabrila me je da nacrtam tablicu s tri stupca kako bih si pomogla definirati koje kvalitete tražim u partneru. Nazvala je to „semafor-listom“.

Crveno svjetlo

U prvom stupcu, s naslovom „crveno svjetlo“, popisala sam karakterne osobine koje ne bih nikada mogla tolerirati kod partnera. Znamo da crveno svjetlo uvijek znači „stop“. Ako iz ovog poglavlja ne zapamtite ništa drugo, ovo će biti dovoljno: osobine koje zaslužuju oznaku „crveno svjetlo“ ne možete promijeniti.

…opasni i nekontrolirani ispadi bijesa i/ili agresije…

Te negativne osobine prečesto racionaliziramo vjerujući da ih svojom ljubavlju možemo promijeniti! No te su „crvene“ osobine druge osobe često rezultat niza njezinih životnih odluka i ukorijenjenih obrazaca ponašanja te ih vi jednostavno ne možete promijeniti.

…nesamostalnost ili emocionalna ovisnost o drugima…

Svaka je „crvena lista“ jedinstvena te odražava iskustva i želje osobe koja ju je sastavila. Nikad se ne bih usudila sastavljati taj popis umjesto nekoga, ali oslanjajući se na svoje iskustvo stručne savjetnice, mogu reći da postoje određene „crvene“ osobine koje bi se trebale naći na svačijem popisu. Evo samo nekoliko primjera:

– ovisnosti (droga, alkohol, grijesi bludnosti, financijski dugovi itd.)

– zlostavljanje (fizičko, verbalno, emocionalno i/ili seksualno)

– opasni i nekontrolirani ispadi bijesa i/ili agresije

– nesamostalnost ili emocionalna ovisnost o drugima (za detaljnije pojašnjenje vidi sedmo poglavlje)

– nepoštenje ili prevara (ako je to učestalo ponašanje)…

Moja „crvena lista“ nije bila nimalo površna i odražavala je moja iskustava i rane. Bilo mi je važno da potencijalni partner ne ulazi ni u jednu od navedenih kategorija. Dodala bih još neke osobine koje sam unijela u „crveni stupac“ svoje tablice. Nisam željela partnera koji:

– nije vjernik (koji nema osobni odnos s Isusom Kristom)

– ima lošu reputaciju ili loš odnos s prijateljima i obitelji

– ne želi služiti Bogu i bližnjima

– bi na mene vršio seksualni pritisak

– nije dobio zeleno svjetlo od mojih prijatelja i obitelji

– ne poštuje autoritete.

Opet, ponavljam, crveno uvijek znači: „stani“. Stoga, ako vidite da Vaš potencijalni partner ima makar ‘samo’ jednu spornu osobinu koja se nalazi na Vašem crvenom popisu, nemojte ulaziti u ozbiljnu vezu s tobom osobom.

Iako Vi ne možete promijeniti negativne osobine u drugoj osobi, Bog može,

Htjela bih ovo pojasniti. Iako Vi ne možete promijeniti negativne osobine u drugoj osobi, Bog može. Vidjela sam da je to doista napravio u životima mnogih mojih klijenata i prijatelja, čak i u mom. Međutim, premda je Bogu moguće promijeniti ljude, ne smijete nikada ući u vezu s nekom osobom pretpostavljajući da će se ona promijeniti. Zdrave se veze temelje na kvalitetnim osobinama koje potencijalni partner ima sada, a ne na tome kakav bi mogao postati jednog dana.

Žuto svjetlo

U drugom stupcu navela sam „žute“ osobine. To su one osobine koje bih kod svog partnera rado izbjegla ili ‘nepoznanice’ koje bi valjalo istražiti. Ovdje je ključno zapamtiti da žuto znači „nastavi dalje, ali oprezno“. Možda, primjerice morate otkriti, razmisliti ili poraditi na:

– seksualnoj povijesti potencijalnog partnera

– problemima s primarnom obitelji

– nedostatku komunikacije

– nezdravim navikama ili obrascima ponašanja…

I „žuta lista“ će za svakog biti drugačija jer svi imamo različita iskustva. Tako će netko određenu osobinu staviti u ovaj, „žuti stupac“, dok će ju netko drugi navesti u crvenom itd. Sjećam se kako sam, kao mlada kršćanka, dugo i uporno razmišljala o ovom „žutom popisu“. Evo nekih osobina kojih sam se još sjetila:

– nije aktivan ni predan radu u župskoj zajednici

– šale i komentari su mu uvredljivi

– prati ga loš glas među vršnjacima

– ne ohrabruje niti sokoli ljude oko sebe

– ima nisko samopoštovanje i samopouzdanje

– nije motiviran, nema ciljeva ni snova…

To su samo neke od osobina s kojima sam bila na oprezu, područja u kojima bih nastavila dalje s oprezom dok ne bih uvidjela je li ta karakterna osobina privremena ili trajna.

Smatram da su parovi koji su se našli pred razvodom braka započeli svoju vezu s mnogo žutih osobina.

Dok promatrate svoju „žutu listu“, zapitajte se biste li mogli živjeti s tim osobinama partnera pod uvjetom da se on/a nikada ne promijeni. Smatram da su parovi koji su se našli pred razvodom braka započeli svoju vezu s mnogo žutih osobina. Kada partnerove osobine, u fazi zaljubljenosti previdimo ili ignoriramo, one polako počnu nagrizati bračni temelj i u konačnici ga unište. Ako o tim osobinama ne razgovaramo, ne shvatimo ih i ne poradimo na njima prije braka, one će na kraju u jednom ili u oba partnera ostaviti gorak okus sumnje i žaljenja.

Zeleno svjetlo

U trećem sam stupcu popisala „zelene“ osobine. Ovaj stupac svi volimo jer dok nabrajamo osobine koje želimo vidjeti u partneru, možemo pustiti mašti na volju. Prekrasna stvar u vezi ovog popisa jest to da je beskonačan. Jamčim vam: koliko je god Vaša „zelena lista“ dugačka, kad pronađete ljubav svog života, osobu koju vam je Bog namijenio, u njoj ćete pronaći još zelenih osobina kojih se prije niste sjetili ili čak niste ni znali da Vam trebaju. To je prekrasno! Evo osobina koje su meni iznimno važne:

– ima izgrađen odnos s Isusom

– zna komunicirati i povezati se s drugima na dubljoj razini

– potiče me da budem bolja osoba i kršćanka

– služi drugima

– prati ga dobra reputacija; pošten je i poštuje druge

– ima dobar i pozitivan odnos s obitelji i prijateljima

– redovito moli

– dijelimo iste moralne i etičke vrijednosti

– poštuje i cijeni seksualnost poput mene

– ima vlastite ciljeve i snove i podržava me u mojima.

Nije važno koliko je dugačak ili kratak vaš crveni, žuti ili zeleni popis. Najbitnije je da dobro razmislite što želite od partnera i upotrijebite ove popise kako biste donijeli ispravnu odluku. Ako ih sastavite dok ste još solo, oni vam itekako mogu pomoći da izbjegnete brzoplete odluke utemeljene na osjećajima i nagađanjima.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi“ autorice Debre K. Fileta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh