Foto i video

FILM PRIGODAN ZA KORIZMENO RAZDOBLJE

„Tri plakata izvan grada” – film koji vam može obogatiti korizmu Najnezadovoljniji likovi u filmu nude nježnu poruku opraštanja. Ona predstavlja trijumf milosrđa nad mržnjom…

„Tri plakata izvan grada” – film koji vam može obogatiti korizmu

Foto: Screenshot/Tri plakata izvan grada

 

Na početku filma upoznajemo Mildred Hayes koja se sprema unajmiti tri ogromna plakata s natpisima: „Silovana dok je umirala”, „Još uvijek nitko nije uhićen?”, „Kako to, šerife Willoughby?”

Gledatelj je brzo uvučen u priču o gnjusnom silovanju i ogorčenoj majci koja je odlučila pronaći ubojicu svoje kćeri. Majka je lik čija je dobrota iskrivljena tugom, bijesom i okrutnošću. Njezin bivši suprug bavi se smrću njihove kćeri na svoj način, ulazeći u vezu s 19-ogodišnjom djevojkom.

Kako se priča razvija, upoznajemo sve više primjera grješne ljudske prirode, rasizma, okrutnosti i nedostataka onih kojima svi vjerujemo: policije, vojske pa čak i svećenstva.

Woody Harrelson izvrstan je u ulozi Williama Willoughbya, kojeg Mildred krivi zbog toga što ne radi dovoljno na tome da pronađe ubojicu njezine kćeri. On je šef lokalne policijske postaje, u kojoj među ostalima radi Jason Dixon, policajac ograničenih sposobnosti s rasističkim sklonostima, koji je jednom prilikom maltretirao zatvorenika crne rase.

Vatra – središnji simbol pročišćenja u filmu

Sam Rockwell je nevjerojatno dobro odglumio Dixona u njegovoj zlobi i u, naposljetku, njegovu trenutku obraćenja. Willoughby je unatoč svemu duboko suosjećajan lik koji je na kraju odgovoran za Dixonov epski trenutak samosvijesti i obraćenja. Do obraćenja dolazi tek kad je Dixon stradao u požaru koji je podmetnula Mildred, ne znajući da zgrada nije prazna. Vatra je središnji simbol pročišćenja u filmu.

Willoughby, koji se nalazi blizu smrti zbog raka gušterače, odluči napisati pisma – svojoj ženi, Mildred i Dixonu. Ljubav izražena u tim pismima postaje katalizator za nevjerojatnu Mildredovu i Dixonovu preobrazbu. U svom pismu Dixonu piše:

Kroz ljubav dolazi mir, a kroz mir dolazi smisao. Ne treba ti oružje, i definitivno ti ne treba mržnja. Mržnja nikada nije ništa riješila, ali mir jest. Pokušaj. Pokušaj, samo za promjenu. Nitko neće misliti da si homoseksualac. A ako i pomisle, uhapsi ih zbog homofobije! Neće se iznenaditi! Sretno ti bilo, Jasone. Ti si pristojan čovjek, samo nisi imao sreće, ali stvari će se za tebe promijeniti. Osjećam to.

Ovo je pismo koje u konačnici dovodi do Dixonove promjene. U jednom od najzanimljivijih prizora u filmu Mildred priznaje Dixonu da je ona podmetnula požar koji ga je unakazio. On joj uz nježan osmijeh odgovori: „A tko bi drugi?”

Najnezadovoljniji likovi u filmu nude nježnu poruku opraštanja. Ona predstavlja trijumf milosrđa nad mržnjom.

Autor: Thomas Petriano (Aleteia)

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh