Duhovnost

TRI NAJSNAŽNIJA SAKRAMENTALA

Najvažniji sakramentali koje bi trebalo imati u svojem domu Sakramentali su pobožni ili samo obični predmeti koje je svećenik blagoslovio. No oni su i više od toga. Oni mogu biti djelovanje, vrijeme, mjesto ili događaj – sve što smo posvetili Bogu i čime se Crkva služi da bi nas otvorila Božjoj milosti...

Najvažniji sakramentali koje bi trebalo imati u svojem domu

Foto: Shutterstock

 

Namjena sakramentala ili blagoslovina vjerojatno je najviše krivo shvaćena stvar u Katoličkoj crkvi. No oni su dio crkvene prakse i života katoličkih vjernika od samog početka, iako ih se često smatra nekom vrstom praznovjerja. To je uglavnom zbog toga što su mnogi katolici u prošlosti (a i danas) koristili sakramentale kao amajlije, jer nisu bila pravo poučeni o njihovoj uporabi. Umjesto da se njima služe s vjerom, neki katolici ih koriste kao magijske predmete a ne kao milosna sredstva. To je žalosno, s obzirom na to da su sakramentali namijenjeni da obogaćuju duhovni život, a ne da mu štete.

Što su ustvari sakramentali ili blagoslovine?

Sakramentali su pobožni ili samo obični predmeti koje je svećenik blagoslovio. No oni su i više od toga. Oni mogu biti djelovanje, vrijeme, mjesto ili događaj – sve što smo posvetili Bogu i čime se Crkva služi da bi nas otvorila Božjoj milosti. Tako su, naprimjer, post, poklecanje ili znak križa sakramentali, kao i posvećeno mjesto poput mjesta Marijina ukazanja. Zatim blagoslov doma ili vozila ili posebni blagoslovi i predmeti povezani sa svetcima, kao što je blagoslov grla na Blaževo, kipovi i slike svetaca te razne medaljice. Sakramentali su svuda oko nas!

Crkva ih je ustanovila da bi produbila naš odnos s Isusom i trebali bi posvetiti svaki dio našeg života. Sakramentali su dodatak sakramentima i donose Božju milost u sve što radimo.

Jedno od mjesta na kojima blagoslovine posebno djeluju jest naš dom. Ako se njima služimo u duhu vjere, sakramentali nas mogu zaštititi od duhovne pogibli ili nas nadahnuti da živimo svet život, posvećen Bogu.

Sakramentali dobivaju svoju moć dijelom i od naše raspoloživosti

Sedam sakramenata ne ovisi o našoj raspoloživosti da bi bili djelotvorni. Mogu biti savršena budala, ali svejedno mogu sklopiti valjan brak. Svećeničko je ređenje valjano bez obzira na to je li ređenik svet ili nije. Krštenje se može izvesti i na malenom djetetu, potpuno nesvjesnu onoga što se događa.

Ali sakramentali zahtijevaju našu otvorenost milosti koju nam Bog želi dati. U tom smislu, uporaba je sakramentala poput molitve. Samo izgovaranje riječi ili činjenje određenih radnji nije dovoljno. Blagosloviti se svetom vodom ili pokleknuti ne mora značiti otvorenost za milost, ako se to čini bez razmišljanja ili s krivim namjerama, kao što niti recitiranje molitve Oče naš ne znači mnogo ako nismo uzdigli svoje srce k Bogu, mada i nesavršeno.

Sakramentali također dobivaju svoju snagu od molitve Crkve

Ali naša raspoloživost nije jedino što je potrebno. Uporaba sakramentala ujedinjuje sve molitve vjernika i zagovornu molitvu Crkve, zaručnice Kristove, s našim slabašnim i nesavršenim molitvama. Zamislite kako biste se osjećali ako bi velik svetac bio vaš prvi susjed i mogli biste ga zamoliti da moli s vama za vašu nakanu. Kad biste čuli susjedove riječi izgovorene zajedno s vašima, to bi osnažilo vašu vjeru u moć molitve.

Isto tako možemo ojačati svoju vjeru koristeći sakramental, budući da to nije samo naša molitva, nego je na poseban način molitva Crkve. Kad se blagoslovimo svetom vodom i molimo za milost, onda dolazimo pred Gospodina s cijelom općom Crkvom, koja ga traži to isto za nas.

Sakramentali nisu neophodni kao što su sakramenti. Oni su samo dodatno pojačanje. Bog nam želi dati sve što može da nam pomogne u našoj vjeri. Sakramentali nisu magijski čini ili način da se prisili Boga da izvrši našu volju. Oni su samo protočni kanali kojima nas milost sjedinjuje s Bogom.

Evo koja tri sakramentala koja, ako ih se pravilno rabi, mogu pružiti duhovnu korist i čuvati nas od duhovnih neprijatelja koji vrebaju u sjeni.

Sveta voda

Blagoslovljena voda ima dvostruku svrhu: podsjeća nas na naše krštenje i simbol je duhovnog čišćenja. Ona ima veliku moć nad Đavlom jer ju on ne može podnijeti, jer je potpuno nečist za cijelu vječnost. Ona je podsjetnik na vodu koja je potekla iz Kristova boka te je simbol krštenja i podsjeća nas na Sotonin poraz po Kristovu raspeću.

Drevan je običaj imati posude sa svetom vodom na zidu u svojem domu. To mogu biti veoma jednostavne posude, koje služe da bismo se blagoslovili više puta u danu. Obično ih se drži na ulazu/izlazu iz kuće, kao i u spavaćim sobama. Na taj način uvijek pomislimo na Krista i prisjećamo se da trebamo ostati čisti. Također je korisno blagosloviti se da bismo izbjegli svaki utjecaj Zloga.

Blagoslovljena sol

Ako je moguće, dobro je imati kod kuće blagoslovljenu sol. Ako ćete zamoliti svojeg župnika da vam blagoslovi sol, on vjerojatno neće biti upoznat s tim. Taj je sakramental dosta zanemaren i obično se njime ne služi u Crkvi. Međutim on je snažno oružje protiv zla, kao što se može vidjeti iz obreda blagoslova soli u Rimskom obredniku.

Raspelo

Veoma moćan sakramental koji se obično nalazi u katoličkim domovima jest križ ili raspelo. Ne samo da nas raspelo podsjeća na veliku Božju ljubav za nas, nego je i snažna obrana od zlih duhova. Raspelo je moćna zaštita od Sotone i predstavlja sve što on prezire. Dobro je imati raspelo u svakoj sobi kuće ili stana, da u svakom trenutku možemo pomisliti na Isusa i na njegovu veliku žrtvu iz ljubavi za nas, da nam to bude utočište u trenutcima kušnje.

18. srpnja 1985. Gospa u Međugorju je poručila:

Draga djeco! Danas vas pozivam da što više blagoslovljenih predmeta postavite u svoje domove i da svatko na sebe stavi blagoslovljene predmete. Blagoslovite sve predmete i tako će vas Sotona manje napadati jer ćete imati oklop protiv njega.
Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu.

Autor: Philip Kosloski/Anna (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh