Svjedočanstva

DUHOVNI POZIV

Trenutak kada je papa Franjo otkrio da Bog želi da postane svećenikom Svjedočanstvo vjere Pape Franje zadnjih je godina utjecalo na ljude diljem svijeta. Mnogi su poželjeli nasljedovati njegov primjer zbog njegove posvećenosti siromašnima i strasti kojom prenosi svoju vjeru. Jesi li se ikada zapitao - kako je sve počelo?

Papa Franjo

Foto: Pixabay

 

Vjera se kod Pape Franje, kao i kod mnogih ljudi, razvijala postupno i na različite načine, no postoji jedan poseban trenutak za koji tvrdi da je u potpunosti promijenio njegov život i usmjerio ga na put prema svećeništvu i papinstvu. Toga dana, ranih pedesetih godina prošloga stoljeća, Jorge Bergoglio (budući Papa Franjo) nije imao nastavu u školi. Dan je namjeravao provesti kao i većina tinejdžera, družeći se sa svojom djevojkom i prijateljima iz razreda. Na putu je prošao pokraj svoje župe i osjetio potrebu ući unutra. Kasnije je rekao: „Ušao sam, osjetio sam potrebu da uđem – bila je to jedna od onih stvari koju osjetite u sebi i ne znate zašto.“

Trenutak koji je sve promijenio

U crkvi je bilo poprilično mračno. Vidio je nekog svećenika kojeg nikad prije nije vidio. Ponovo je osjetio da nešto mora učiniti: „Osjećao sam se kao me je netko iznutra zgrabio i odvukao na ispovijed.“ Tijekom ispovijedi mladi je Jorge doživio duboko iskustvo Božjeg milosrđa. Bilo je to toliko dramatično iskustvo da ga je kasnije usporedio s padom s konja. Umjesto da se susretne sa svojim prijateljima, ostatak dana proveo je u crkvi, razmišljajući o Božjem milosrđu. Za njega je taj trenutak bio toliko važan, da je bio uvjeren da je pozvan da postane svećenikom. Samo par godina kasnije, taj je mladić sanjao da postane misionarski svećenik u Japanu i pridruži se Družbi Isusovoj. S vremenom će postati biskup, zatim kardinal i naposljetku – papa Franjo.

Susret u ispovjedaonici toga dana bio je odlučujući trenutak u njegovu životu. Taj se događaj zbio 21. rujna, na blagdan svetog Mateja. Papa Franjo svoje obraćenje često uspoređuje s Isusovim pozivom apostolu Mateju (Mt 9, 9 -13). Za papinsko geslo izabrao je „Miserando atque eligendo”, što otprilike znači: „Isus je pogledao na Mateja milosrdnom ljubavi i izabrao ga“. To je izjava koju je, opisujući Matejevo obraćenje, upotrijebio skolastičar Beda Časni.

Papa Franjo često je na svojim putovanjima (kao biskup, a kasnije i kardinal) u Rim molio u neprimjetnoj kapelici San Luigi of France. Ondje je često svoj pogled usmjeravao na Caravaggijevu sliku „Poziv svetog Mateja“. Ta slika prikazuje trenutak u kojem je Isus pozvao svetog Mateja da ga slijedi. Isus i sveti Petar obasjani svjetlošću ulaze kroz vrata i pokazuju na sakupljača poreza. Matej i njegovi kolege, sakupljači poreza, sjede za hrapavim drvenim stolom. Dio ljudi za stolom zauzet je brojanjem svog novca i ni ne primjećuju Spasiteljevo prisustvo. Ostali za stolom, uključujući i svetog Mateja, uspostavljaju kontakt očima s pridošlicama. Matej, gledajući u Isusa, zaključuje da ima dvije opcije: slijediti Isusa ili nastaviti sa svojim dotadašnjim načinom života.

Papa Franjo – novi sveti Matej

Papa Franjo spremno se poistovjećuje sa svetim Matejom: „Isusov prst koji pokazuje na  Mateja. To sam ja. Zabrinjava me Matejev govor tijela: drži svoj novac kao da želi reći: ‘Ne, ne ja! Ne, ovaj je novac moj.’“ Tumačeći zašto je sveti Matej odlučio popustiti rekao je: „Iznenadna ljubav ga je nadvladala.“ Unatoč svojim grijesima i navezanosti na materijalne stvari, sveti Matej odabire slijediti Isusovu milost. Čini se da je možda ta slika utjecala na govor pape Franje, u trenutku kada je prihvaćao svoju službu: „Grešnik sam, ali vjerujem u beskrajnu milost i strpljenje našeg Gospodina Isusa Krista.“

Ako želiš susresti Isusa…

Susret i komentar pape Franje o njegovu obraćenju podsjeća nas na naše vlastito. Jesi li susreo Isusa i imao duboki razgovor s njim? Kako si iskusio njegovu ljubav? Što te je zamolio da pustiš, čega da se odrekneš? Razmisli o svom sadašnjem životu. Kad si se zadnji put susreo s Isusom? Čega se još odbijaš odreći, a trebao bi?

Ako želiš susresti Isusa, ovo ti može pomoći u tome:

  1. Pročitaj ulomak iz Evanđelja po Mateju (Mt 9, 9 – 13). Što je zajedničko tebi i svetom Mateju? Matej je morao donijeti odluku o svom materijalnom bogatstvu – na što si još navezan? Kako ti Isus može u tome pomoći?
  2. Idi na ispovijed. Papa Franjo nam poručuje: „On vas čeka u sakramentu pokajanja, svojom će milošću izliječiti sve rane nastale zbog grijeha. Nemojte se bojati tražiti Božji oprost, jer on se, baš poput brižnog oca, nikad ne umara praštajući. Bog je čista milost! (Svjetski Dan mladih, 25. srpnja 2013.)

Upamti – jedan susret s Isusom može promijeniti svijet. Nemoj se bojati susresti ga još danas.

Knjiga „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ djelo je njemačko-talijanskoga novinara Marca Politija, koji je poznat i kao suautor biografije sv. Ivana Pavla II. „Njegova svetost“ (1996.).

Knjiga govori o prvim godinama papinstva Jorgea Marija Bergoglia, argentinskoga isusovca podrijetlom iz Pijemonta. Već samim odabirom imena, kada je izabran za papu, Bergoglio je nagovijestio promjene koje će nastupiti u Crkvi.

Nuncij u Venezueli, Pietro Parolin, određen da postane novi državni tajnik, primjećuje kako se atmosfera odjednom promijenila: „Iz opterećene Crkve s milijun problema… koja se činila pomalo bolesnom, prešli smo u Crkvu koja se otvorila.“ (Iz knjige)

Ova knjiga ne govori samo vjernicima, samo manje poznate stvari o papi Franji nego se njezin autor bavi i Papinim prethodnicima, ali i, općenito, trenutnom situacijom u Crkvi na svjetskoj razini, a posebno Crkvom u Vatikanu.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Autor: Kevin Cotter (Focus.org)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh