Osobni razvoj

TRENUCI MIRA I TIŠINE

Zašto je dobro ustati ranije Rano ustajanje je teško, ali se svakako isplati. Otvara vam prostor potreban za važne stvari poput molitve i tišine i izgrađuje samodisciplinu…

Razlozi zbog kojih je dobro ustati ranije

Foto: Shutterstock

 

Zadnjih nekoliko godina ustajem iz kreveta ranije nego ikad. Nemojte me krivo shvatiti, ponekad mi je teško rano ustati, još uvijek često odgađam alarm na budilici, ali sve u svemu ustajem dosta rano.

Želim podijeliti s vama razloge zbog kojih bi svatko trebao ustati rano ujutro.

Tišina

Svijet je ispunjen bukom, medijima, poslom. Stalno smo u žurbi, stalno ispred ekrana. Rano ustajanje nam pruža vrlo potrebni mirni prostor, tišinu. To je vjerojatno jedino doba dana kad vas ništa neće omesti. Tih par trenutaka mira može uvelike pomoći u borbi sa stresom.

Vrijeme provedeno s Gospodinom

Osjećate li da nemate vremena moliti? Želite provesti neko vrijeme proučavajući Bibliju, ali ste previše zauzeti? Rano ustajanje može vam pružiti puno vremena za molitvu, čitanje Biblije, meditaciju ili odmaranje u Božjoj prisutnosti.

U Psalmu 5 David kaže: „Jahve, zorom glas mi već čuješ, zorom ti već lijem molitve u nadi čekajuć’.“ Oni koji rano ustaju i mole imaju Božji blagoslov.

Čak i ako ustanete samo pola sata ranije nego obično, naći ćete dovoljno vremena da pročitate poglavlje Evanđelja i pomolite se. Po mom iskustvu, ova jednostavna aktivnost određuje ton za ostatak dana. Ako ju preskočim pod stresom sam.

Rano ustajanje gradi disciplinu

Ustajanje je teško. Kad ste uvučeni između toplih pokrivača i odmarate na udobnom jastuku produljenje takve udobnosti postaje jako važno. Budući da je tako udobno, ustajanje iz kreveta može biti izvrsna vježba u samoostvarenju. I sveci nam govore da je samoostvarenje neophodno za svetost.

Sveti Josemaria Escriva jednom je rekao da je rano ustajanje toliko teško da čini izvrsnu pokoru. Pogotovo ako izađete iz kreveta u trenutku kad vam se uključi alarm na budilici. Ako želite pokazati Bogu da vam je žao zbog vaših grijeha, počnite rano ustajati i provoditi neko vrijeme s njim u molitvi.

Izlasci sunca

Kada ste posljednji put vidjeli izlazak sunca? Ako niste vidjeli jedan nedavno, stvarno biste trebali. Oni su jedna od najljepših stvari koje je Bog stvorio. Problem je u tome što oni ne čekaju da se probudite, događaju se prilično rano. Stoga ustanite iz kreveta i pogledajte izlazak sunca. Nećete požaliti.

Kreativnost

Većinu tekstova za svoj blog pišem u jutarnjim satima (ako ima pogrešaka u pisanju to je zato što još nisam budan!). Shvatio sam da sam poprilično kreativan u jutarnjim satima. Tišina koju sam ranije spomenuo olakšava mi koncentraciju i osjećam se svježije.

I na kraju…

Rano ustajanje je teško, ali se svakako isplati. Otvara vam prostor potreban za važne stvari poput molitve i tišine i izgrađuje samodisciplinu.

Nemojte stavljati alarm u 4 i 30, ako ste navikli ustajati u 6 i 30, bit će to preveliki šok za organizam, a ni nećete uspjeti, bit ćete frustrirani. Umjesto toga postavite alarm 15 minuta ranije i polako dođite do željenog vremena ustajanja.

Sretno vam rano ustajanje!

Izvor: The Catholic Gentleman

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh