Mladi

KAKO POBIJEDITI U MENTALNOJ BITCI

TRENIRANJE UMA Ne moraš biti živa meta za Sotonine strijele Ako želiš biti djevojka spolnog i emocionalnog integriteta, željet ćeš da tvoje misli žanju pozitivna djela i navike kako bi mogla bolje odražavati Kristov karakter i ispuniti Božju sudbinu za svoj život

Foto: Unsplash, Miguel Bruna

 

Čak i djevojke koje nikad nisu imale ozbiljnu vezu ili bile spolno aktivne često imaju nečiste misli i žudnje. Bez obzira na našu prošlost, svi mi sudjelujemo u ovoj borbi.

Bez obzira na to koliko je dobro bilo tko od nas pokušao spriječiti primamljive misli da uđu kroz vrata našeg uma, neke će se ipak provući. Sam život donosi iskušenja. Dan kad prestaneš doživljavati iskušenja nije dan kad prestaneš čitati ljubavne romane ili gledati MTV i filmove s oznakom „ograničeno”. To nije dan kad stavljaš vjenčani prsten na svoj prst – ili čak dan kad postiš i moliš dvanaest sati neprekidno. Dan kad budeš prestala doživljavati iskušenja bit će dan tvoje smrti. Iskušenje je sastavni dio ljudskog bića, a ti nisi iznimka od toga pravila.

No samo zato što svatko ima primamljive misli ne znači da je mudro prepustiti im se ili ih prizivati. Ne možeš spriječiti da ti se misao pojavi u umu, i Bog to razumije. Međutim, možeš odbiti razmišljati o takvim mislima. Kao što kaže ovaj poznati citat:

Ako posiješ misao, žanješ djelo;
Ako posiješ djelo, žanješ naviku;
Ako posiješ naviku, žanješ karakter;
Ako posiješ karakter, žanješ sudbinu.

– Samuel Smiles

Ako želiš biti djevojka spolnog i emocionalnog integriteta, željet ćeš da tvoje misli žanju pozitivna djela i navike kako bi mogla bolje odražavati Kristov karakter i ispuniti Božju sudbinu za svoj život. Kako bismo ti pomogli razumjeti kako to učiniti, prođimo kroz tri pitanja o tvome misaonom životu:

1. Kakve posljedice imaju tvoje misli na tvoju borbu za spolni i emocionalni integritet?

2. Kako možeš zaštititi svoj um od utjecaja koji te navode na grijeh?

3. Što Biblija kaže na što bi trebala usredotočiti svoj um i kako se to može učiniti?

Vježbaj svoje misli

Kako bi lakše odgovorila na pitanje kakve posljedice tvoje misli imaju na tebe, zamisli glumicu koja se priprema za nastup u predstavi. Ona pamti svoje rečenice, ulazi u glavu lika i pokušava shvatiti kako bi se ta osoba osjećala i ponašala. Ona vježba biti ta osoba. Svjesno razmišlja o tome da učini ono što bi ta osoba učinila i da kaže ono što bi ta osoba rekla, točno onako kako bi ona to rekla. Što više vježba biti taj lik, to je njezina izvedba izoštrenija i „automatskija”.

Nešto se slično događa kad maštaš o spolno ili emocionalno neprikladnom ponašanju. Vježbaš kad zamišljaš razgovore koje bi vodila s nekom osobom ako bi ikad bila nasamo s njom. Vježbaš kad zamišljaš spolno intiman susret. Vježbaš kad zamišljaš što ćeš reći i učiniti u tim susretima. Vježba te čini podložnom odigravanju scenarija o kojem si maštala. Hrani tvoju želju i lomi tvoj otpor. Dakle, kad Sotona postavi zamku i unaprijed ti postavi sličnu kompromitirajuću situaciju, pogodi što? Više je nego vjerojatno da ćeš odigrati ulogu točno onako kako si je uvježbala. Ako ne budeš čuvala svoj um, otkrit ćeš da, kad se radi o tvojim odnosima sa suprotnim spolom, tvoj otpor može biti slab prije nego što dođe do bilo kakva susreta. No imaš neki izbor po ovome pitanju – ne moraš biti živa meta za Sotonine strijele. Možeš istrenirati svoj um da bude oprezan.

A kako istrenirati um da bude oprezan? Pročitaj ovdje.

Iz knjige „Djevojko, možeš to pobijediti“ autorâ Shannon Ethridge i Stephena Arterburna.

Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh