Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

Trebamo li (i u kojim situacijama) skidati vjenčani prsten

Trebamo li (i u kojim situacijama) skidati vjenčani prsten

Foto: Shutterstock


 

Jeste li ikada razmišljali o tome kako je komplicirano ženi živjeti u današnjem svijetu „kupaćih kostima“ prepunog obećane sreće u seksu i pornografskih sadržaja upakiranih u sva ostala životna područja? Svijet koji ona vidi kroz svoje ružičaste naočale puno je drugačiji od svijeta koji vi vidite kroz svoje plave naočale. To je razlog zašto je Job s pravom rekao: „Sa svojim očima savez sam sklopio da pogledat neću nijednu djevicu“ (Job 31, 1) jer on je znao da je „nesreća za opakoga, a nevolja za one koji zlo čine“ (Job 31, 3). Job je shvaćao posljedice onoga što čini; znao je da „krivi pogled“ ne utječe samo na njegov duhovni život nego i na njegov odnos sa ženom.

Kada je ona sigurna u muževu ljubav i vjernost, ona je ispunjena snagom i poletom

Svi mi muževi imamo što naučiti od Joba. Kada žena osjeti da je njezin muž napravio savez s Bogom i kad osjeti da on Isusa pušta da bude gospodarom svih područja njegova života, uključujući i njegov brak, ona se osjeća sigurnijom. Kada je ona sigurna u muževu ljubav i vjernost, ona je ispunjena snagom i poletom. Bog ju je takvom stvorio i zato je bračni savez utemeljen na vjernosti, „dok nas smrt ne rastavi“.

Vaša žena osjeća upravo ono što je zaručnica u Pjesmi nad pjesmama rekla svome zaručniku: „Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju“ (Pj 8,6). Običaj stavljanja prstena tijekom obreda vjenčanja oslikan je u ovome retku Svetoga pisma.

Vjenčani prsten znak je vjernosti. Muž ne bi trebao kuću napuštati bez svog vjenčanog prstena

Mnogi oženjeni muškarci ne nose svoje prstenje zbog posla koji rade, zbog posla kojim se bave ili su tijekom godina nabacili koji kilogram viška i sada im prsten više ne stane na prst. No i takav prsten zlatar može povećati ili možete jednostavno kupiti novi. Kada ga zbog potreba posla ili sporta morate skinuti, lako ga je staviti natrag na prst. Vjenčani prsten znak je vjernosti. Muž ne bi trebao kuću napuštati bez svog vjenčanog prstena.

Još je jednu stvar potrebno ovdje reći: ni u najgoroj svađi ne prijetite svojoj ženi rastavom. Takvo što joj nimalo ne ulijeva sigurnost. Zašto se vraćati u ludi krug? Činite sve kako biste svojoj ženi dali do znanja da ćete joj ostati vjerni sve dok vas smrt ne rastavi.

3dIz knjige „Ljubav i poštovanje“ autora dr. Emersona Eggerichsa.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh