Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Trebam reći što me muči, smijem biti žalostan/a, tužan/a, zabrinuta/a, čak i ljut/a, ali gdje je granica?

5 minuta

MOLITVA:


Ako sam bez ljubavi i poštovanja, to je moj problem, ne problem mog supruga / moje supruge. Ali mislim si: „Pa kako da reagiram kada se tako ponaša?“ Braneći se, optužujem njega/nju da uzrokuje da se tako ponašam, odnosno opravdavam se.

Emocionalna smo bića, nismo roboti i ne možemo očekivati da ćemo uvijek i u svemu uspjeti postupati s ljubavi i poštovanjem, past ćemo. Ali ako se konstantno opravdavamo i optužujemo da su za naše reakcije, napose negativne, krivi drugi, tada bježimo od istine i nećemo se nikada promijeniti. Razaramo svoj brak, a optužujemo supružnika! Ako zgaziš ružu, osjetit ćeš ugodan miris.

Jesam li ikada pomislio/la kako na moje ponašanje tada gleda Isus Krist?

Ako staneš na tvora, također će se pojaviti miris, ali neugodan. Je li moj pritisak uzrokovao te mirise? Nije, pritisak je samo razotkrio njihova unutrašnja svojstva. Kad u našem braku dođe do pritisaka, iritacija, užarenih trenutaka, kako ja reagiram? Jesam li u braku ruža ili tvor? Opravdavam li se optuživanjem? Jesam li ikada pomislio/la kako na moje ponašanje tada gleda Isus Krist? Bih li se i njemu opravdavao i optuživao Njega? Možda i bih. Reagiram na osobu s kojom sam se vjenčao, koju silno volim, koja je roditelj moga djeteta, ogorčen sam i ljut, opravdam se i okrivljujem njega/nju za svoje postupke, a ustvari sam daleko od istine, slijep/a sam. I onda se čudim zašto imamo problema.

Kada prijeđem granicu i konstantno za svoj neposluh prema zapovijedi koju mi je Isus dao u Poslanici Efežanima 5,33 optužujem svog supruga /svoju suprugu, potpuno sam promašio/la poantu i upadam u grijeh

Zar zaista mislim na takav način obnoviti naš brak? Potpuno sam zavaran! Trebam reći što me muči, trebam izraziti osjećaje, smijem biti žalostan/a, tužan/a, zabrinuta/a, čak i ljut/a i trebam to izraziti – jer teško je to ponekad kontrolirati i Gospodin to prihvaća, zna – ali gdje je granica, na koji način to činim? Kada prijeđem granicu i konstantno za svoj neposluh prema zapovijedi koju mi je Isus dao u Poslanici Efežanima 5,33 optužujem svog supruga /svoju suprugu, potpuno sam promašio/la poantu i upadam u grijeh.

Ako i dalje vjerujem da su moje grešne i ružne reakcije odgovornost moga/moje supruga/e, moj brak nikada neće biti uistinu blagoslovljen

Mudre izreke 24,16 mi kažu da ću posrnuti, ali da trebam ustati, trebam biti milostiv prema supružniku jer je Gospodin milostiv prema meni, no što odabirem? Ako i dalje vjerujem da su moje grešne i ružne reakcije odgovornost moga/moje supruga/e, moj brak nikada neće biti uistinu blagoslovljen, a ja kroz te situacije neću prepoznati na što me Gospodin poziva, što mogu promijeniti, korak po korak, i biti blagoslov svome braku.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA:

Isuse, daj da povjerujem u to da je moja reakcija, moja odgovornost, da je to jedina i prava istina. Daj da to ne niječem, jer jednoga ću dana pred tobom za to morati odgovarati.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh