Za cijelu obitelj

KONFLIKTI SU NORMALNA STVAR

Trebaju li se roditelji uplitati u svađe među braćom i sestrama Što učiniti kad se djeca svađaju, trebamo li se uplitati ili ne?

Foto: Shutterstock

 

U roditeljstvu je često presudno da se roditelj, iako prisutan, uspije odmaknuti od događaja koji se pred njim odvija. To je svakako slučaj sa svađama među braćom i sestrama. Primjećujete da se ne spominje roditelj u zadnjoj rečenici?!

Nekad je velika napast da se roditelj da previše uvući u dinamiku svađe, kao da se on sam svađa s nekim. Daje naredbe djeci da se prestanu svađati, gubi strpljenje ako se to ne ostvaruje, traži „krivca”, izgovara rješenja konflikta, daje naredbe tko će što učiniti. Ali zapravo su konflikti neizbježni…

Nekad je velika napast da se roditelj da previše uvući u dinamiku svađe, kao da se on sam svađa s nekim. Daje naredbe djeci da se prestanu svađati, gubi strpljenje ako se to ne ostvaruje, traži „krivca”, izgovara rješenja konflikta, daje naredbe tko će što učiniti. Ali zapravo su konflikti neizbježni i predstavljaju veliki poligon djeci za buduće konflikte u životu. Dijete mora naučiti kako biti u konfliktu, jer je tada vjerojatnije da će se u budućnosti znati zauzeti za sebe, ali i da neće trebati koristiti agresiju kako bi iz konflikta izašlo.

Umjesto da im naređuje da se smjesta smire i prestanu se svađati, poticat će ih da izraze jedno drugome što ih muči i što im smeta

Naravno ako se djeca udaraju ili se žele gađati predmetima, roditelj će im bez ljutnje to onemogućiti riječima, a ako je potrebno i držeći dijete (bez ljutnje): „Shvaćam da si ljut/a, ali ne mogu prihvatiti da udaraš/grizeš/gađaš predmetom brata/sestru”. I umjesto da im naređuje da se smjesta smire i prestanu se svađati, poticat će ih da izraze jedno drugome što ih muči i što im smeta. Normalno je da djeca pritom plaču i podižu glas, jer inače do svađe ne bi ni došlo. Traženje rješenja je također proces koji se odvija među braćom i sestrama i za roditelja predstavlja još jednu etapu u kojoj može biti uz djecu ako je potrebno, ali ne zauzima previše njihova prostora.

*

Jesi li kad usporedio svoje intervencije u ulozi roditelja u dječjim svađama? Jesu li se djeca smirila kad bi im zapovjedio da prestanu, kad bi odredio tko je kriv i kako da riješe konflikt? Prihvaćaš li da se trebaju nekad posvađati? Kako se možeš postaviti kada se sljedeći put tvoja djeca budu svađala?

Autorica teksta: Jasmina Marijanović
Jasmina trenutno pohađa master u parent coachingu čime će postati certificirani coach za roditelje.
Njezine tekstove možete čitati na Instagramu (marijanovic.jasmina).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh