Osobni razvoj

ČEŽNJA ZA LJUBAVLJU

Tražiš savršenu ženu/muža Suočimo se s činjenicom da svi tražimo nekoga tko će u našim očima biti savršen. Problem je u tome što smo često toliko usredotočeni na ono što želimo, da zaboravljamo razmišljati o onome što druga osoba želi…

Dok čekaš savršenu ženu, pokušaj postati savršen muškarac

Foto: Shutterstock


 

Ljudi se mogu suočiti s bilo čim ako osjećaju da napreduju, ali ako osjećaju da im ne ide – postaju očajni.

Vjerojatno ste gledali film „Beskrajan dan“ s glumcem Billom Murrayem. U filmu Murray tumači ulogu egocentričnog meteorologa koji iznova proživljava isti dan. Ništa se ne mijenja i što god da napravi, ujutro se sve vraća kako je bilo i prije. Napreduje proživljavajući svoju slobodu bez posljedica – od frustracije i dosade do očaja.

Ništa što učini nije važno; na kraju svakog dana sve opet bude kako je bilo ujutro i sve proživljava ispočetka. Zatim dolazi do zaključka da je jedino što se ne može vratiti na početak – njegov osobni napredak. Iako je svaki dan isti i svi proživljavaju iste emocije, on zadržava znanje i vještine koje svakodnevno razvija. Ne može ništa promijeniti, a ipak to jedino što treba promijeniti.

Postoji anegdota o čovjeku koji je nakon godinâ traganja za ‘pravom osobom’, otišao svećeniku i rekao: ‘Oče, pronašao sam savršenu ženu! Postoji samo jedan problem: ona traži savršenog muškarca’

Mislim da se mnogi osjećaju kao da su zatočeni u vlastitoj verziji „Beskrajnog dana“: radimo, pokušavamo, ali se ne pomičemo. (…) Osjećamo se kao da glavom udaramo o zid: nema napretka, ništa se ne mijenja i ne utječemo ni na koga. Ali postoji jedna stvar koju možemo kontrolirati i mijenjati – nas same. Suočimo se s činjenicom da svi tražimo nekoga tko će u našim očima biti savršen. Problem je u tome što smo često toliko usredotočeni na ono što želimo, da zaboravljamo razmišljati o onome što druga osoba želi.

Postoji anegdota o čovjeku koji je nakon godinâ traganja za ‘pravom osobom’, otišao svećeniku i rekao: „Oče, pronašao sam savršenu ženu! Postoji samo jedan problem: ona traži savršenog muškarca.“ Nitko nije savršen, ali svatko se može mijenjati i usavršavati. Što više radiš na sebi, bit ćeš sličniji muškarcu kakvog tvoja idealna žena traži.

Dok čekaš savršenu ženu, pokušaj postati savršen muškarac. Sagledaj se i odluči kako se i u kojim područjima možeš popraviti. Možda trebaš poboljšati fizičku kondiciju ili popraviti svoje financije. Možda je vrijeme da pročitaš neke nove knjige, nađeš novih hobi ili usavršiš onaj kojim se već baviš. Svi možemo raditi na svom odnosu s Bogom i postati bolji i milosrdniji. Saznaj što možeš popraviti i popravi to.

Fokusiranje na stvari koje ne možeš kontrolirati recept je za depresiju. Umjesto toga, usredotoči se na ono što možeš kontrolirati – sebe. Na taj način ne samo da ćeš postati bolji čovjek nego ćeš biti hrabriji i vidjet ćeš svoj napredak.

Usavršavanjem ćeš napredovati prema pronalasku žene kakvu tražiš.

Ljubavne su veze baš komplicirane, zar ne? A uopće ne bi trebale biti. U knjizi Tri koraka do prave ljubavi licencirana stručna savjetnica Debra Fileta ohrabruje samce da ne otpišu izlaske i hodanje. Umjesto toga predlaže novi pristup vezama i hodanju potičući čitatelje da ulaze u veze na način koji je psihološki ispravan, emocionalno zdrav i ukorijenjen u vjeri.

Debra povlači paralelu sa svojim životom, sa životnim pričama klijenata koji joj svakodnevno dolaze na savjetovanje u njezino savjetovalište, nudi praktičan pristup za ostvarenje zdrave veze i, ono najvažnije, otkriva kako postati emocionalno zdrava osoba.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Izvor: Catholicmatch.com

Prevela Ana Marija Lončar

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh