Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Tražim li od supruga/e često ono što sam/a ne dajem, ističem svoju pravednost i time si priječim put za nebo? (Mt 5,19)

5 min

RAZMATRANJE I MOLITVA

Nevjerojatno mi je Gospodine kako moj supružnik često ne vidi što mi treba, ne primjećuje kada sam tužan/a, ne vidi kada ga/ju trebam, kao da se ponekad ni ne trudi shvatiti moje potrebe, kao da mu/joj nije stalo do mene. I onda u mojim mislima krenu razne varijante i razne optužbe, jednostavno stvorim jednu sliku koja me obeshrabri. Što ako na isti taj način gleda, doživljava i od mene dobiva moj supružnik? Što ako ja tražim ono što često uskraćujem supružniku? Put obraćenja je put razmatranja i priznavanja da sam negdje pogriješio. Time ne umanjujem ono dobro niti ne želim postaviti stvari da su loše, jer je daleko više dobroga, iako ja to često ne vidim, no trebam li ja obraćenje ili smatram da ću obraćanje postići isključivo kada će moj supružnik i drugi reagirati onako kako ja to trebam, bez da uopće razmišljam što bi ja mogao/la i trebao/la dati?

Smatram li da ako postupam po tvojoj Riječi, da time bivam slabić, mlakonja…

Želim li ući u Nebesko Kraljevstvo? Vidim li uopće da je moj brak alat i test demonstriranje moje ljubavi prije svega prema Kristu? Pitam se, ponašam li se ja ponekad kao „farizeji“ i „pismoznanci“ Isuse, koji su isticali svoju pravednost, pravili se sveti, dok su im srca bila doslovno trula za tebe i bližnjega? Ti me upućuješ kroz svoju Riječ da ako se ponašam licemjerno u braku kao oni, ako opravdavam svoje krive postupke, tražim od supružnika ono što sam/a nisam spreman/a dati, ne slijedim tvoj primjer, da ako moja „pravednost“ bude kao njihova, da neću ući u Kraljevstvo Nebesko. (Mt 5,19) Smatram li da ako postupam po tvojoj Riječi, da time bivam slabić, mlakonja, kako će mi moje misli, moji „prijatelji“ i ostali „koji mi žele dobro“ savjetovati ili vidim da time u rukama držim najveću snagu na svijetu kojom slijedim tebe, a ne svijet, kojom bivam sretniji/a, zadovoljniji/a, kojom postajem ponizan/a.

Daj mi snage da se ovih dana ispričam supružniku za sve ružne riječi, da ga/ju zagrlim, molim za njega/nju u skrovitosti svoje sobe

Želim li i dalje previše tražiti ono što sam/a ne mogu dati i optuživati supruga/u kakav/a je on/a? Isuse, hvala ti što si umro za mene i moje sebično srce kako bi u tebi mogao/la vidjeti ispravan primjer, kako bi u tebi mogao/la imati spasenje od svoje sebičnosti i kako bi imao/la snage svome supružniku dati ono što sam/a očekujem od njega/nje. Pomozi mi da shvatim da je takvo djelovanje silan iskaz ljubavi tebi. Daj mi snage da se ovih dana ispričam supružniku za sve ružne riječi, da ga/ju zagrlim, molim za njega/nju u skrovitosti svoje sobe, da mu/joj svojim djelima pokažem što je prava ljubav koju ti daješ. Molim te ohrabri me, izlij Duha Radosti i snage na mene i oslobodi me licemjerja.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Isus te treba takvog/takvu kakav/va jesi, čezne da mu doneseš što te muči i priznaš iskreno ono što je krivo. Možda ponekad ni ne vidiš da postupaš krivo, zato se uvijek pitaj, da li ja dajem prvi/a ono što očekujem od supruga/e? Nije problem ako pogriješim, saznam da sam postupao/a sebično i licemjerno, problem je ako to ne želim vidjeti i priznati, na koncu ni mijenjati. No, Isus kaže da takav/va ne mogu ući u Kraljevstvo Nebesko. Odluka je na meni!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh