Razno

IZ NOVE KNJIGE

Traži li egzorcist novac za prakticiranje obreda? Svećenik egzorcist posrednik je kojim vjera i molitva cijele Crkve jačaju molitvu i vjeru osobe koju je na izvanredan način napao Neprijatelj

Traži li egzorcist novac za prakticiranje obreda?

Foto: Unsplash

 

Ne postoje egzorcisti laici, časne sestre ili slično

Prije svega treba pojasniti tko je egzorcist: egzorcist može biti samo svećenik kojeg je imenovao njegov biskup. Ne postoje egzorcisti laici, časne sestre ili slično. Kažu li da su dobili ovlaštenje od biskupa, govore neistinu i treba ih prijaviti samom biskupu kako bi ih se onemogućilo da obmanjuju ljude.

…u ime Isusa i u poslušnosti Crkvi, svećenik egzorcist izgoni Sotonu

Egzorcist može biti samo svećenik kojeg imenuje biskup, koji je egzorcist biskupije i imenuje jednog svećenika ili više njih od njegovog povjerenja za službu egzorcizma. To je moguće zahvaljujući poslanju koje je sâm Isus dao Petru i učenicima. Dakle, u ime Isusa i u poslušnosti Crkvi, svećenik egzorcist izgoni Sotonu. Presudna je vjera napadnutog vjernika. Doista, vjera vjernika i Crkve izgoni demona u Isusovo ime. Svećenik egzorcist nema vlastite moći i ne smije ga se miješati s vračem.

Ova služba je, kao i svaka služba koju obavlja svećenik, potpuno besplatna i bezinteresna, njezin je cilj duhovno dobro Božjeg naroda

Svećenik egzorcist posrednik je kojim vjera i molitva cijele Crkve jačaju molitvu i vjeru osobe koju je na izvanredan način napao Neprijatelj. Ova služba je, kao i svaka služba koju obavlja svećenik, potpuno besplatna i bezinteresna, njezin je cilj duhovno dobro Božjeg naroda.

Stoga se nikako ne treba pouzdati u one koji traže novac ili darove

U službi egzorcizma Crkva zabranjuje primanje darova ili nečeg sličnog, na što na poseban način poziva Praenotanda u Obredu egzorcizma. Stoga se nikako ne treba pouzdati u one koji traže novac ili darove. U kuriji treba provjeriti je li tog svećenika egzorcista imenovao biskup, a u slučaju samozvanih laika egzorcista ili časnih sestara ili redovnika, treba znati da oni apsolutno nisu ovlašteni i ne mogu obavljati egzorcizme. Obavljaju li ih, čine to na vlastitu štetu i pogibelj, kao i onih koji odlaze k njima.

Neprijatelj, zapravo, nakon razdoblja obmane u kojem pokazuje učinkovitost ove prakse koja je izvan poslušnosti Crkvi, može, želi li, zatražiti „račun“ u vidu ljudskog i duhovnog života onih koji su koristili moći dane od njega ili su se svojevoljno okrenuli od njega. Nažalost, u prošlosti se to već događalo.

Ulomak iz knjige „Moje ime je Sotona. Zapisi o egzorcizmima – od Vatikana do Međugorja“ autora Fabija Marchesea Ragone. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh