Duhovnost

IDOLI KOJI NAS ODVODE OD BOGA

Tomislav Ivančić o tome kada upadamo u idolopoklonstvo „To mogu biti filmski i sportski idoli. Mogu biti pokretači sekta. Može čovjek sam sebe praviti bogom, kadgod smatra da je njegovo mišljenje vrijednije od Božjeg, kadgod prezire Sveto pismo i propovijed Crkve…“

Tomislav Ivančić o tome kada upadamo u idolopoklonstvo

U životu je uvijek idolopoklonstvo prisutno kadgod Boga skinemo s prvoga mjesta. Gdjegod si spreman odreći se Boga radi nekog probitka, upadaš u idolopoklonstvo. Kad zbog zarade novca napuštaš molitvu, vjeru i dužnu svetu misu. Kad zbog mita ili straha činiš nepravdu. Kad zbog karijere zapuštaš svoju vjerničku praksu. Kad se zbog društva stidiš pokazati se vjernikom. Bogovi se nameću u svakom trenu života. To mogu biti političke ličnosti poput Hitlera, Staljina, Maoa.


Idoli nas odvode od Boga

To mogu biti filmski i sportski idoli. Mogu biti pokretači sekta. Može čovjek sam sebe praviti bogom, kadgod smatra da je njegovo mišljenje vrijednije od Božjeg, kadgod prezire Sveto pismo i propovijed Crkve. Mogu to biti neke forme zbog kojih odbacujemo Boga. Kad nam je neki obred ili neki čovjek važniji od Božje istine u Svetom pismu. Kad očekujemo da nas novac može spasiti. Kad radimo na račun molitve. Kad molimo, a trebalo bi raditi. Kad je standard postao važniji od broja djece u obitelji, od prijatelja i roditelja. Kad nedjeljom radimo na vikendici, kući, automobilu, na nekom nuzposlu.

Novac, zlato, karijera, standard, politika, privreda, ugled, uspjeh, diploma, radno mjesto, vlast, kuća, vikendica, broj automobila, odijela, slava, dobar glas, strah, znanost, umjetnost, ideologija, zdravlje, dug život, prisutnost u javnosti, televizija, škola, izobrazba, direktorsko mjesto, prisutnost u masmedijima i mnogo toga drugoga mogu biti idoli koji nas odvode od Boga, a time od slobode, mira i života.

Ulomak iz knjige „Bog je čovjekova sudbina“ autora prof. Tomislava Ivančića.

Izdavač: Teovizija.

Priredila Gabriela Jurković

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh