Brak i odnosi

MUŠKARAC I ŽENA

Tomislav Ivančić: Brak nije u poistovjećivanju, nego u darivanju različitosti „Dopustiti da te brak mijenja, da te onaj drugi mijenja, da ga razumiješ, da shvaćaš kako on ne misli kao ti, ne osjeća, ne djeluje niti govori kao ti; on je drukčiji i potrebno ga je slušati.“

Tomislav Ivančić: Pravi brak sastoji se u tome da žena dopusti mužu da šuti, a muž ženi da govori

Foto: Shutterstock

 

U brak treba ući radi međusobnog darivanja, a ne traženja nečega od drugoga i očekivanja da će onaj u braku ispuniti tvoje želje. Potrebno je da supružnici budu samostalni i da ih samo ljubav, a ne i interesi, vode jedan drugom. Brak nije u poistovjećivanju, nego u darivanju različitosti.

Ako do kraja života žena ostane začuđena pred muškarcem, i muškarac pred svojom ženom, tada brak može uspjeti

Pravi brak sastoji se u tome da žena dopusti mužu da šuti, a da muž dopusti ženi da govori. To je moguće samo kad su ljubav i povjerenje među njima, kada jedno drugo razumiju i daju prednost jedno drugom. Dopustiti da te brak mijenja, da te onaj drugi mijenja, da ga razumiješ, da shvaćaš kako on ne misli kao ti, ne osjeća, ne djeluje niti govori kao ti; on je drukčiji i potrebno ga je slušati. To je kao neka divna novost koju učiš, koja u tebe ulazi i ti postaješ bogat.

Muškarci bi trebali osluškivati kako je žena posve drugačija i ponekad ih to ljuti, ali trebaju shvatiti da ih to obogaćuje. Da smo ne znam koliko različiti, time smo samo bogatiji i trebamo se poštivati. Samo je u opraštanju i razumijevanju spas. Ako do kraja života žena ostane začuđena pred muškarcem, i muškarac pred svojom ženom, tada brak može uspjeti; stalno promatrati kakva je to tajna i truditi se spoznati kako do kraja zavoljeti onog drugog. Zajedništvo žene i muškarca znači istraživanje za cijeli život.

Ulomak iz knjige „Liječiti brak i obitelj“ autora prof. Tomislava Ivančića.

Izdavač: Teovizija.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
1 Comment

1 Comment

    U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

    Reci što misliš

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

    Najčitanije

    Na vrh