Roditelji i djeca

KAKO PRAVI MUŠKARCI ODGAJAJU SVOJE KĆERI

Toliko je radio da je njegova kći rekla mami: ‘Ja više nemam tatu’ Kada mi je supruga to ispričala, jako sam se rastužio. Taj me je događaj natjerao na promišljanje. Shvatio sam tada da hitno moram nešto promijeniti...

Foto: Shutterstock

Posljednjih dvadeset godina radim kao samostalni poduzetnik. Svi koji su se upustili u takvu poslovnu avanturu znaju da je to velika borba. Kada sam pokretao svoj posao, radio sam sedam dana u tjednu, po dvanaest do četrnaest sati dnevno kako bih stvorio dovoljno veliku bazu kupaca da bih mogao ostvariti profit. Bio sam mlad i željan toga da moja obitelj bude zadivljena mojim napornim radom i predanošću poslu.

Kada bih ujutro odlazio na posao, moja bi se prva kći, tada još vrlo malena, tek probudila, a kada bih navečer došao kući, već bi se spremala za spavanje. Sjela bi pored mene na kauč, a ja bih joj čitao slikovnicu sve dok ne bi zaspala. Tih nekoliko trenutaka pred počinak bilo je jedino vrijeme koje sam provodio s njome.

Radio i vikendima

Nedjeljom prije podne moja bi supruga i kćerkica odlazile na Misu, a potom bi svratile kod mene na posao da me nakratko vide. Nakon njihova posjeta ostajao bih raditi do kasnog poslijepodneva, a one su zajedno provodile vrijeme družeći se s rodbinom.

Jedne nedjelje, završavajući svoj posjet tati na poslu, naša je kći upitala: „Mama, zašto tata nikad ne ide s nama ni u crkvu, ni na ručak?“ Srce mi se tada slomilo. Nikad nisam volio raditi vikendima i osjećao sam da time propuštam biti s obitelji, ali mislio sam da radeći i zarađujući, pružam svojoj obitelji ono što im treba.

Međutim, umjesto da svojoj obitelji dajem ono što im uistinu treba, zapravo sam im davao samo novac. U stvarnosti, svojoj sam kćeri time poručivao da je novac na prvome mjestu. To je vrlo opasna poruka koju možemo odaslati djeci, koje god životne dobi ona bila. Djeca trebaju znati da su nam ona mnogo važnija od novca, osobnih želja i svih materijalnih dobara.

Životne vrijednosti

Otac svojoj kćeri treba pokazati da su određeni odnosi sveti i iznad svega drugoga. Kći pak treba znati da njezin otac zna koje su mu životne vrijednosti najvažnije. Također, ona treba znati da, kako bi njezina duša bila ispunjena, treba vrijeme provoditi s Bogom.

Ako njezina duša nije ispunjena Bogom, u njoj ostaje osjećaj praznine. Taj osjećaj praznine prati djevojke koje su odrastale uz slabog, neangažiranog oca, ili tijekom njihova odrastanja uopće nije bilo oca, odnosno neke druge očinske figure. Štoviše, događa se da otac čak nije fizički odsutan, no zbog njegove neuključenosti i nezainteresiranosti ona ne osjeća njegovu podršku i živu prisutnost u svome životu.

Postoje obitelji u kojima su očevi, odnosno muževi zajedno s ostalima pod istim krovom i za istim stolom, ali su duhom odsutni. Upravo zbog osjećaja praznine uvjetovanog očevom odsutnošću u njezinu životu, djevojka, približavajući se odrasloj dobi, obično zna ući u vezu s mladićem tražeći u njemu ono što joj je otac propustio pružiti. Naravno da takva veza završava razočaranjem jer samo otac može svojoj kćeri pružiti onu sigurnost i emocionalnu i duhovnu potporu koja joj treba. Isus je jedini muškarac koji nikada neće razočarati vašu kćer i ona to treba znati.

Isus nikad ne razočarava

U svojoj očinskoj ulozi svi griješimo i naše su kćeri ponekad razočarane nama. Naučite svoju kćer kako svoje povjerenje i vjeru staviti u Isusa, koji nikada ne razočarava. Pomozite joj shvatiti važnost molitve i budite joj u tome živi primjer.

Vratimo se sada na započetu priču. Dan nakon što je moja kći pitala zašto ne idem s njima u crkvu i na ručak, imao sam rano ujutro zakazan poslovni sastanak te sam iz kuće izišao ranije nego obično, dok je ona još spavala. Kada se probudila, malena je iskočila iz kreveta i počela me tražiti po kući. Naravno, nije me našla i zato je počela plakati. Moja ju je žena upitala što se dogodilo i što nije u redu, a ona je odgovorila: „Ja više nemam tatu!“

Kada mi je supruga to ispričala, jako sam se rastužio. Taj me je događaj natjerao na promišljanje. Shvatio sam tada da hitno moram nešto promijeniti i biti više sa svojom obitelji, a ne im samo donositi kruh na stol.

Nisam htio izgubiti svoju obitelj

Najprije sam donio odluku da više neću raditi subotom i nedjeljom, nego ću vikend provoditi sa svojom obitelji i u zajedničkom druženju s nama dragim prijateljima. Druga stvar koju sam počeo činiti bila je to da sam svoju kćer nježno budio svako jutro nekoliko minuta ranije kako bih se nakratko pomazio i igrao s njome te joj prije polaska na posao rekao da je volim. Tu sam tada stečenu naviku zadržao sve do danas: nikada ne izađem iz kuće, a da svojoj ženi i kćerima ne kažem da ih volim.

Nisam želio izgubiti poslove i klijente, ali još sam manje htio izgubiti svoju obitelj. Mnogo sam molio Boga da mi pomogne brinuti o obitelji na način kako On to želi, zahvaljujući mu što mi je pokazao što je uistinu bitno u životu.

Ovdje želim istaknuti kako se dogodilo nešto uistinu čudesno kada sam prestao raditi vikendima. Naime, otad mi je zarada narasla više nego ikad! Naravno, i psihički sam se osjećao mnogo bolje i svježije. Bio sam sretan što više vremena provodim s obitelji. U to smo vrijeme započeli i našu omiljenu zajedničku aktivnost odlaska u prirodu.

Pravi muškarac u najužem smislu

Sljedeći korak za mene bio je smanjiti broj radnih sati tijekom tjedna. Umjesto da radim od 7:00 do 21:00, uveo sam radno vrijeme od 8:30 do 18:00. Osjećao sam mnogo manju napetost i veće unutarnje zadovoljstvo onime što sam radio usredotočen na posao unutar tog vremenskog okvira. Tako sam dnevno mogao sa svojom obitelji provesti nekoliko sati više.

Zapravo sam sâm sebe iznenadio kada sam vidio koliko uživam biti sa svojim voljenima. I počeo sam shvaćati što znači postati pravi muškarac u najužem smislu. Pravi muškarac provodi vrijeme sa svojom obitelji. On o svojoj obitelji skrbi ne samo u materijalnom smislu nego i u emocionalnom i duhovnom. Na ljestvici prioriteta moja je obitelj napokon došla ispred posla.

Moja je kći napokon imala oca koji će je pratiti na trening i koji će gledati njezin plesni nastup pružajući joj time podršku za kojom je čeznula. Još važnije je da sam zajedno sa svojom obitelj krenuo na nedjelju Misu te mi je to postalo prioritetom.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autorâ Alana Migliorata. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje. 

Najčitanije

Na vrh